Mediji nezvanično: Slaviša Kokeza na informativnom razgovoru u SBPOK-u

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza priveden je danas na informativni razgovor, prenose mediji. Zvanične potvrde i saopštenja međutim i dalje nema.

Slaviša Kokeza

Kako prenosi N1, Kokeza je jutros doveden na informativni razgovor u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, na Makiš.

Kokeza bi, kako navode, trebalo da da izjavu u svojstvu građanina, te taj razgovor može da traje najduže četiri sata.

Posle toga ispitani se ili pušta kao slobodni građanin, ili se po nalogu tužioca postupak vodi dalje.

Blic i Novosti prenose da je Kokeza priveden na osnovu različitih navoda Aleksandra Kajmakovića, koji je u javnosti predstavljen kao Aca Bosanac, ali i zbog drugih operativnih saznanja.

Podsetimo, prethodno su mediji preneli da je Kajmaković, koji stoji iza brojnih kluba i restorana u Beogradu, a koji je nedavno saslušan u okviru finansijske predistrage u slučaju Belivuk, na saslušanju rekao da je do poslovnih odnosa sa Veljkom Belivukom došao preko višegodišnjeg poznanstva sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom.

Kako je preneo Blic, Kajmaković je rekao da ga je 2016. godine Kokeza više puta kontaktirao i ubeđivao da obezbeđenje kluba Kasina na Terazijama preuzmu navijači Partizana.

„Rekao mi je da imaju najbolje obezbeđenje, da mogu da spreče dolazak kriminalaca i da neće biti problema sa navijačima”, preneo je Blic ono što je navodno Aleksandar Kajmaković rekao u policiji.

Inače, Slaviša Kokeza je bio član Srpske radikalne stranke, a po osnivanju Srpske napredne stranke 2008. postao je i funkcioner te partije. Javnosti je postao poznat nakon što se na konferenciji za novinare radikala pojavio u zavojima tvrdeći da je povređen na protestu zbog hapšenje Radovana Karadžića.

Kako je sam rekao u jednom od intervjua, već dugo je u privatnom biznisu - od proizvodnje, preko trgovine, do hotelijerstva. Kako se u javnosti mnogo puta spekulisalo da poslovni uspeh duguje prijateljstvu sa Aleksandrom Vučićem, Kokeza je pre nekoliko godina rekao:

“Premijer je moj prijatelj i tu ništa nije sporno. Znamo se preko 15 godina i privatno smo prijatelji i drugari. Međutim, nisam političar, niti sam radio bilo kada u nekoj državnoj instituciji ili obavljao bilo kakvu funkciju. Jesam član SNS-a, ali politički nisam aktivan”.

Od 2016. godine Kokeza je na čelu Fudbalskog saveza Srbije, a mandat mu je jednoglasnom odlukom produžen u martu 2019.

Zvanično je vlasnik firme Senior team, koja se bavi trgovinom računarskom opremom i softverima.

Informacije da iza kompanije Prointer, koja je poslednjih godina doživela nagli procvat, a čiji je vlasnik donedavno bio Slobodan Kvrgić, stoji zapravo Slavisa Kokeza nikada nisu zvanično potvrđene.

Međutim, prema istraživanju Insajdera, poslovna veza između Kvrgica i Kokeze dokazana je na više načina. Osim što je Kvrgić direktor u Kokezinoj firmi Senior tim, njih dvojicu povezuje i čudna prodaja fabrike nameštaja Eurosalon.

Kokeza je prvo od Kvrgića 2014. kupio fabriku Eurosalon po ceni od 191.000 evra. Dve I po godine kasnije, Kokeza prodaje Eurosalon nazad Kvrgiću ali za pet puta veću cenu, odnosno za 915.000 evra.

Prema analizi Insajdera, firma Prointer je u periodu od 2009. do 2013. pobedila na četiri tendera za javna i lokalna preduzeća. Vlasnik Prointera 2013. postaje Slobodan Kvrgić, diplomirani inženjer elektrotehnike kada ova kompanija počinje da dobija sve više poslova od države.

Na primer tako 2016. dobija poslove na najmanje 150 tendera za državu – od uvođenja informacionih sistema do nabavke računara i tonera.

Kvrgić ostaje vlasnik Prointera do početka 2020. Firma tada menja naziv u Proret. Umesto Kvrgića vlasnik firme koja se vodi pod istim matičnim brojem postaje Ljubiša Stanić. On je prethodno bio direktor Eurosalon fabrike i firme Alti za prodaju IT opreme. Slobodan Kvrgić u vlasništvo firme Alti ulazi 2015. preko kompanije Prointer.

Poslovima firme Protiner, Insajder se bavio, između ostalog, u serijalu Politika kao biznis, država kao partijski plen koji je emitovan krajem prošle godine.

Izvor: N1, Blic, Insajder