Medijska koalicija: Nacrt medijske strategije predat Vladi, ali vlast ne radi na rešavanju nagomilanih problema

Iako je još pre godinu dana najavljeno predstavljanje nove medijske strategije, njen nacrt je tek danas predat Vladi. U saopštenju Medijske koalicije se navodi da su u izradi Nacrta medijske strategije Srbije do 2024. godine aktivno učestvovali i njihovi predstavnici i udruženja, ali da se paralelno s tim situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava. U saopštenju Vlade se navodi da će početkom naredne godine, nakon usvajanja programa javne rasprave, Nacrt strategije biće dostupan svim građanima.

Nacrt medijske strategije predat predsednici Vlade Ani Brnabić / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/DS

Iz Vlade je saopšteno da se predsednica Vlade Ana Brnabić sastala s članovima Radne grupe za izradu medijske strategije i da su članovi Radne grupe predali Brnabić tekst Nacrta.

„Strategija definiše pet ključnih ciljeva: socio-ekonomski i profesionalni status i bezbednost novinara, konkurenciju na tržištu i ekonomsku održivost medija, ulogu državnih institucija u medijskom sistemu, raznovrsnost i kvalitet medijskih sadržaja i digitalne kompetencije i stručna znanja“, piše u saopštenju.

Koalicija je u saopštenju navela da sam tekst medijske strategije sadrži „u ogromnoj većini“ predloge i rešenja za koje se već duže vreme zalažu njeni predstavnici.

"Upozoravamo, međutim da se paralelno s tim situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava, a da vlast ne samo da ne ispunjava obećanja da će aktivno raditi na rešavanju nagomilanih medijskih problema nego skoro svakodnevno do nas pristižu informacije o ugroženoj bezbednosti novinara, kršenju zakona, političkim pritiscima, dramatičnoj zloupotrebi medija, kršenju novinarskih i etičkih normi i ukidanju prava na javni dijalog i drugačije mišljenje", piše u saopštenju.

Medijsku koaliciju, inače, čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

U njihovom saopštenju se dodaje da je dokument medijske strategije važan i da u budućnosti može da utiče na medijsku scenu, te da će Medijska koalicija aktivno učestvovati u procesu javnih rasprava i nadgledati ovaj proces do kraja.

"Pozivamo i naše kolege, novinare i medijske profesionalce, kao i predstavnike građanskog društva, da nam se pridruže i u ovoj borbi za medije i novinare koji će raditi u interesu javnosti, a ne u službi političkih i drugih moćnika", ističe je Koalicija.

Kako se navodi, postoji mogućnost i da će u narednom periodu kroz javne rasprave, ali i kroz političke odluke, neki delovi tog dokumenta „biti u manjoj ili većoj meri izmenjeni u korist rešenja koja dodatno unazađuju već devastiranu medijsku scenu“.

"Mi ćemo takve predloge pratiti, na njih ukazivati i iskazivati jasna neslaganja", dodaje Koalicija.

U saopštenju se upozorava da će ukoliko ovaj dokument bude usvojen u zadovoljavajućem obliku, tek promenama zakona on imati primenu u stvarnosti.

"Tako da je pred nama dug put, koji je pritom veoma neizvestan čak i u odnosu na zakonska rešenja, s obzirom na ozbiljne probleme u vladavini prava u našoj zemlji", ocenila je Koalicija.

Dodaje se i da su pregovori koje vodi Tim za dijalog i vladino Koordinaciono telo za saradnju sa medijima „u dubokoj krizi“ i da još nisu ispunjeni specifikovani zahtevi novinarskih i medijskih udruženja, koji su bili oročeni do kraja ove godine.

"Medijska koalicija će detaljnije o statusu ovih pregovora obavestiti javnost posle isteka naznačenog roka", piše u saopštenju.

Ovo je, inače, drugi pokušaj izrade Medijske strategije, a nova radna grupa koja se bavi ovim problemom formirana je u junu ove godine. U avgustu je šest novinarskih i medijskih udruženja predalo zahteve Vladi Srbije, u kojima navode da od njihovih ispunjenja zavisi i njihovo učešće u izradi medijske strategije i davanje legitimiteta tom dokumentu.

Najveća medijska i novinarska udruženja napustila su prošle godine Radnu grupu za izradu Medijske strategije, navodeći da je Ministarstvo izašlo sa mnogim rešenjima i pre nego što je radna grupa počela da radi, ali i u znak protesta zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisanje. Zbog toga je dokumentu koji je deo radne grupe usvojio nakon izlaska većine novinarskih udruženja osporen legitimitet i formirana nova radna grupa.

Izrada medijske strategije je zaustavljena posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Izvor: Beta