Medijska udruženja na sastanku s premijerkom: Nova radna grupa za medijsku strategiju

Na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, danas je u Beogradu održan prvi radni sastanak predstavnika novinarskih i medijskih udruženja s predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja, na kome se razgovaralo o izradi nove medijske strategije i položaju medija.

Mediji

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović za Insajder navodi da je na sastanku rečeno da postoji politička volja da se donese medijska strategija i unapredi saradnja sa novinarskim i medijskim udruženjima.

„Dogovoreno je da do kraja maja udruženja dostave svoje predloge za članove radne grupe koja bi bila zadužena za izradu nove medijske strategije. Takođe je načelno dogovoreno osnivanje koordinacionog tela koje bi činili predstavnici udruženja i države, a čiji bi cilj trebalo da bude unapređenje medijske situacije u Srbiji“, naveo je Radomirović.

Prema njegovim rečima, na sastanku su predstavnici udruženja izneli svoj stav o nekoliko ključnih problema medijske zajednice, uključujući sporne komisije za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja kao i situaciju sa Kanalom 9 iz Novog Sada, čija direktorka štrajkuje glađu zbog gašenja signala ove televizije.

Po ovim pitanjima nije došlo do konkretnih dogovora jer, kako Radomirović navodi, "fokus sastanka je pre svega bio na medijskoj strategiji i boljoj saradnji predstavnika vlasti i najvećih novinarskih udruženja“.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je kako nije tačna informacija da se medijska udruženja vraćaju u radnu grupu za izradu medijske strategije, već da su se na sastanku sa premijerkom dogovarali da li postoje mogućnosti da zajedno rade, kroz formiranje potpuno nove radne grupe

On je agenciji Beta rekao da je danas otvoren dijalog i da su medijska udruženja izrazila želju da se paralelno, kroz koordinaciono telo, radi i na rešavanju brojnih aktuelnih medijskih problema, koji se odnose i na nesprovodjenje postojećih medijskih zakona.

Sejdinović je rekao da je razgovor sa premijerkom bio konstruktivan, da je Vlada Srbije kazala da postoji politička spremnost, ali da medijska udruženja "ne žele da budu neka vrsta alibija za izradu medijske strategije, a da se aktuelni problemi ne rešavaju".

"Veliko je pitanje da li raditi na medijskoj strategiji, ako se paralelno ne radi na aktuelnim problemima", rekao je Sejdinović.

On je dodao da je veoma "rečito" odsustvo mininistra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića.

Na sastanku predstavnici svih udruženja

Sastanku u Vladi Srbije su prisustvovali predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije medija, Lokal presa, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije onlajn medija, RAB Srbija i Sindikata novinara Srbije kao i savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.

"S obzirom na to da je reč o važnom dokumentu za budući razvoj medijske scene u Srbiji, cilj je da u izradi medijske strategije učestvuju sva relevantna novinarska i medijska udruženja, kako bi se zajedno došlo do najboljih rešenja u interesu medija i javnosti i da bi se zajednički radilo na poboljšanju položaja medija u Srbiji", saopšteno je iz Vlade nakon sastanka. 

Naredni sastanak planiran je za početak juna.

Vukosavljević: Ne osećam se odgovornim za povlačenje strategije 

Podsetimo, Nacrt medijske strategije donet je početkom marta uprkos činjenici da su Radnu grupu za izradu tog dokumenta još u oktobru prošle godine napustili predstavnici najvećih medijskih i novinarskih udruženja. Iako ministar informisanja Vladan Vukosavljević i državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović mesecima nisu imali sluha za zamerke struke da takva strategija nema legitimitet, nakon konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, izrada medijske strategije je zaustavljena.

Povlačenje strategije, koja je u isključivoj nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja, proglasila je savetnica za medije predsednika Republike.

Odgovarajući na pitanja Insajdera, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da ne smatra da postoji odgovornost njega i njegovih kolega zbog činjenice da strategija još uvek nije usvojena. Kako je istakao izrada tog dokumenta nije vraćena na početak.

„Budimo sasvim precizni, neće se krenuti od nule. Razumna pretpostavka je da će veći deo napisane strategije biti iskoriščen. Ovde je reč o novom, nadam se i poslednjem, veoma ozbiljnom pokušaju države da ponovo pozove sve predstavnike udruženja koji su napustili grupu da se u nju vrate, a ne da tekst nacrta nije dobar pa je zbog toga povučen ili obustavljen“, rekao je Vukosavljević za Insajder.  

Nacrt medijske strategije koji je u međuvremenu povučen iz procedure nikada nije predstavljen javnosti.

Radna verzija tog dokumenta do koje su došli novinari Insajdera  između ostalog predviđa jačanje uloge države u „ostvarivanju javnog interesa“, što je u potpunoj suprotnosti sa prethodnom strategijom i usvojenim medijskim zakonima.

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.