Među ministrima i Gordana Čomić i Darija Kisić Tepavčević, Vulin i Stefanović zamenili resore

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić iznela je danas predloge za sastav nove vlade i istakla da među predlozima za ministre šest nije imalo veze sa Vladom, politikom i SNS ili SPS. 

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić, nakon sednice Predsedništva SNS 25. oktobra 2020, Foto: Srđan Ilić

Dosadašnji ministri Siniša Mali, Branislav Nedimović, Jadranka Joksimović, Zlatibor Lončar i Vanja Udovičić nastaviće da vode resore na čijem čelu su bili.

Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin rotiraće se na ministarskim mestima, tako da će u novoj vladi resor odbrane pripasti Stefanoviću, dok će na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova biti Vulin. Prema najavama na čelu BIA ostaće Bratislav Gašić.

Brnabić je najavila i da će Ministarstvo privrede voditi Anđelka Atanasković, Ministarstvo zaštite životne sredine Irena Vujović, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, Ministarstvo pravde Maja Popović i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Na čelu novoformiranog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog biće Gordana Čomić, Ministarstva za brigu o porodici i populacionu politiku Ratko Dmitrović sa liste SPAS, dok će Ministarstvo za brigu o selu voditi Milan Krkobabić.

Prema rečima mandatarke, ministar spoljnih poslova biće Nikola Selaković, dosadašnji generalni sekretar predsednika Republike. Njega će na toj poziciji zameniti Suzana Paunović

Ministarku Zoranu Mihajlović na čelu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zameniće Tomislav Momirović, dok će se ona naći na mestu ministra rudarstva i energetike.

Nova ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće Darija Kisić Tepavčević, a kulture i informisanja Maja Gojković.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je resor koji je, prema rečima Brnabić, pripao SPS-u i tu, kako keže, čeka potvrdu.

Brnabić je navela da se još razmišlja oko potpredsedničkih mesta, kao i o ministarstvu bez portfelja.

U prethodnoj vladi bilo 18 resora i tri ministra bez portfelja, a sada će biti 21 resor i dva ministara bez portfelja, rekla je mandatarka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je pri formiranju Vlade najvažnije bilo da se ispune određeni uslovi - program, plan i ciljevi vlade.

"Da možemo da izmerimo krajem 2021. godine, da vidimo ko je šta uradio i da možemo da u novu vladu 2022 uvedemo promene i unesemo dodatnu energiju", rekao je Vučić, dodajući da je njegova ideja bila da se ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin rotiraju.

Izvor: Insajder