Međunarodne organizacije u pismu predsedniku i premijerki: Zabrinutost zbog izostanka reakcije povodom kampanje blaćenja medija

Međunarodni institut za štampu (IPI) i devet organizacija usredređenih na slobodu medija obratili su se predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić izražavajući, kako je saopšteno, ozbiljnu zabrinutost zbog izostanka odlučne reakcije vlasti povodom kampanje blaćenja kojoj je izložena Mreža za istraživanje kriminala i korupcije.

Novinari mete

“Tiha reakcija čelnika vlasti ubrzala je odluku da se četiri od devet članova Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara povuku, dovodeći u pitanje poverenje u to telo”, navedeno je u saopštenju organizacija pod nazivom "Brzi odgovor  za slobodu medija".

Vlasti Srbije se u pismu pozivaju da preduzmu potrebne korake kako bi se zaustavile aktuelne pretnje protiv KRIK-a i drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i da taktika diskreditovanja i pretnji bude kažnjena svim dostupnim institucionalnim sredstvima.

"Sada je to potrebnije nego ikada ranije – imajući u vidu istupanje članova radne grupe za bezbednost novinara zbog očigledne nespremnosti države da se angažuje u vezi sa tom pretnjom”, navedeno je u pismu upućenom Vučiću i  Brnabić, preneo je Glas Amerike.

Istaknuto je i da su potpisnici obraćanja državnim zvaničnicima Srbije prethodno osudili kampanju blaćenja i zatražili reakciju da situacija ne bi dodatno eskalirala.

“Istakli smo rizike koje objave neosnovanih optužbi o navodnim vezama KRIK-a sa kriminalcima predstavljaju po tu organizaciju, kao i da provladini mediji ne bi trebalo da služe daljoj polarizaciji ili targetiranju nezavisnih medija”, ukazano je u pismu.

Navedeno je i da su, umesto nedvosmislene odbrane novinara, predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke nastavili da ih napadaju, što, kako je naglašeno, ima značajne implikacije na posvećenost Vlade Srbije slobodi medija i zaštiti ugroženih novinara i medijskih radnika.

U pismu se poziva vlast u Srbiji da, u saradnji sa novinarima i medijskim radnicima, novinarskim udruženjima, sindikatima i civilnim društvom, ispuni obaveze u smislu pospešivanja bezbednosti novinara, medijskih radnika i medijskih kuća.

"To podrazumeva punu osudu kampanje blaćenja KRIK-a i drugih nezavisnih medija i preduzimanje neophodnih koraka u zaustavljanju i kažnjavanju diskreditacija i pretnji svim dostupnim institucionalnim sredstvima”, istaknuto je u pismu koje je, osim Vučiću i Brnabić, poslato i zvaničnicima Evropske komisije,  Evropskog parlamenta, Saveta Evrope, Ujedinjenih nacija i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Pismo su potpisali ARTICLE 19, Komitet za zaštitu novinara, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Free Press Unlimited, Međunarodni institut za štampu, (IPI), OBC Transeuropa, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Reporteri bez granica, (RSF), South East Europe Media Organisation (SEEMO).

Izvor: FoNet, Insajder