Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta: Preživeli logoraši Aušvica upozorili na rastući antisemitizam

Više od 200 preživelih iz logora smrti danas je, 75 godina posle oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, upozorilo na rastući antisemitizam.

Ulazak bivših logoraša u Aušvicu na godišnjicu oslobođenja logora Foto: AP Photo/Czarek Sokolowsk /Betaphotpo

Preživeli logoraši koji su doputovali iz celog sveta došli su u logor kako bi podelili svoja svedočenja. Mnogi su nosili kape i marame sa plavo-belim prugama što su bile boje uniforme logoraša.

Među njima je bila i devedesetosmogodišnja Borbala Igumanović koja je u Poljsku doputovala s premijerkom Brnabić.

Preživeli logoraši su zajedno sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom ušli u logor kroz kapiju na kojoj je čuveni natpis na nemačkom „Rad oslobađa" (Arbeit Macht Frei). Položili su vence na zid smrti, koji su nacisti koristili za streljanje.

„Želimo da naredna generacija zna šta smo preživeli, kako se to nikada više ne bi ponovilo", rekao je preživeli logoraš David Marks koji ima 91 godinu. Dodao je da je 35 članova njegove porodice ubijeno u tom logoru.

Marks je upozorio da diktatori ne dolaze na vlast „preko noći“, već preduzimaju postepene korake.

„Ako ne obraćate pažnju, jednog dana ćete ustati i ustanoviti da je previše kasno", rekao je on.

Zvaničnici 54 države prisustvovali ceremoniji

Ceremoniji su, pored preživelih logoraša, prisustvovali predsatavnici 54 države sveta, uključujući više predsednika, premijera, predsednika parlamenata, ministara, predstavnika međunarodnih organizacija, dok Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Komemoraciju su predvodili predsednik Poljske Andžej Duda i predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder, a pored njih bili su prisutni i direktor Aušvic memorijalnog muzeja Pjotr Civinski, kao i veliki broj svetskih zvaničnika - predsednik Izraela Ruven Rivlin, presednica Slovačke Zuzana Čaputova, predsednici Austrije Aleksander van der Belen i Nemačke Frank Valter Štajnmajer, slovenački predsednik Borut Pahor, premijerka Belgije Sofi Vilmes, premijeri Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković i Češke Andrej Babiš, francuski premijer Eduar Filip, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, mađarski premijer Viktor Orban, premijeri Luksemburga Gzavije Betel i Holandije Mark Rute, norveška premijerka Erna Solberg, ministar finansija SAD-a Stiven Mnučin i drugi zvaničnici.

Kako je novinarima rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ruski predsednik Vladimir Putin nije dobio poziv da učestvuje na obeležavanju 75 godina od oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau. On je podsetio da Rusiju predstavlja ambasador te zemlje u Poljskoj, javio je Tas.

Memorijalni centar Aušvic je saopštio da nije slao pozive, već da je samo obavestio sve države o događaju i da ih je pozvao da same izaberu ko će ih predstavljati na današnjoj komemoraciji.

Tokom Drugog svetskog rata, od 1940. do 1945. godine, 1,1 milion ljudi, većinom Jevreji, ubijen je na masovan, industrijski način - gasom i drugim sredstvima, i spaljen u logoru Aušvic-Birkenau koji su nacisti otvorili na jugu okupirane Poljske.

Logor Aušvic je 27. januara 1945. godine oslobodila sovjetska vojska.

Ana Brnanić i Borbala Igumanović Foto: Vlada Srbije

Jugoslovenski paviljon i dalje čeka obnovu

Obeležavanje ove godišnjice Srbija dočekuje bez obnovljenog jugoslovenskog paviljona 17 u ovom koncentracionom logoru, odnosno barake u kojoj su bili smešteni logoraši, prenosi Nova ekonomija.

Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra kulture za međunarodne odnose i evropske integracije rekla je da se završetak obnove bloka 17 očekuje u toku ove godine, a postavka nove izložbe u toku 2021. i dodala da je nova stalna postavka u Aušvicu prioritet za Srbiju.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen i na Starom sajmištu

Ceremonija obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta održana je i u Beogradu, na Starom sajmištu, saopštio je Beoinfo.

Ceremoniji su prisustvovali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, izaslanik Narodne skupštine Srbije i potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, predstavnici diplomatskog kora, među kojima su ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ambasador SAD-a Entoni Godfri, ambasador Nemačke Tomas Šib, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, zatim predstavnici Jevrejske opštine Beograd, Jevrejske verske zajednice, preživelih Holokausta, potomci žrtava, kao i predstavnici SUBNOR-a i Romske zajednice Srbije.

Makron: Nepodnošljiv povratak antisemitizma

Odajući poštu Jevrejima koji su iz Francuske deportovani u logor smrti u Aušvicu, koji je oslobođen pre tačno 75 godina, Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da ne treba popustiti pred „nepodnošljivim povratkom antisemitizma“.

„Borićemo se protiv antisemitizma, rasizma u svim oblicima i mržnje koji se pojavljuju na svetlosti dana i koji se kriju u senci i anonimnosti“, rekao je Makron na skupu u Memorijalnom centru Šoe u Parizu, pred oko 200 ljudi, od kojih 50 preživelih logoraša.

Izvor: Beta, Insajder