Međusobne optužbe Beograda i Prištine o (ne)saradnji u istrazi ubistva Olivera Ivanovića

Od ubistva lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda Olivera Ivanovića prošlo je četiri meseca, a u istrazi nema pomaka, pa samim tim, kako je za Insajder potvrdio kosovski tužilac, ni osumnjičenih za ubistvo Ivanovića 16. januara ove godine u Kosovskoj Mitrovici. Dok, novih informacija o ubistvu nema, Ivanovićevi saradnici ukazuju na nelogičnosti u sprovođenju istrage, a Beograd i Priština nastavljaju da prebacuju odgovornost jedni na druge.

Mesto ubistva Olivera Ivanovića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da nema dobre saradnje sa policijom Kosova u rešavanju ubistva Olivera Ivanovića i apelovao na EULEKS da se aktivnije uključi u rešavanje tog slučaja.

Stefanović je rekao da je u pitanju tužilačka istraga, ali da je Srbija do sada pokušala da izvrši pritisak na policiju Kosova, Euleks i UN i čitavu međunarodnu zajednicu da izvrše pritisak da se slučaj brže rešava.

"Srbija je zainteresovana da se ovaj slučaj reši, ali ne vidim želju druge strane", rekao je Stefanović i dodao da u ovom slučaju ne postoji razmena podataka.

Kako je dodao, nespremnost za saradnju se videla od početka kada su davane političke izjave i vidi se i sada kada se prebacuje loptica na Beograd da ne želi da razmenjuje informacije.

"Iskoristio bih priliku da još jednom apelujem na EULEKS da bude svestan uloge koju ima i da se aktivnije uključi u rešavanje slučaja", rekao je Stefanović.

 S druge strane, zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj tvrdi da se odgovor o ubistvu  Olivera Ivanovića krije Beogradu.

"Ubistvo Ivanovića ima korene u destruktivnoj politici Srbije i odgovor o ubistvu se krije u Beogradu", napisao je Hodžaj na tviteru, odgovarajući tako na izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Hodžaj je optužio institucije Srbije da odbijaju saradnju u istrazi ubistva Ivanovića i da to čine namerno da bi se pokrila istina i omela pravda.

Sumnje Ivanovićevih saradnika

Dok zvanična istraga i dalje ne daje konkretne rezultate, saradnici Olivera Ivanovića zaključuju da je ovaj zločin brižljivo planiran i da su u tome pomogle i osobe koje rade za državu. 

Ksenija Božović, bliska saradnica Olivera Ivanovića iznela je u javnost informaciju da joj je u kosovskom tužilaštvu rečeno da sigurnosne kamere na mestu zločina nisu radile 12 dana pre ubistva ali su zato proradile 10 minuta posle egzekucije. Ona je istakla da im nije bilo dopušteno da pogledaju snimke kao i da poziv iz Specijalnog tužilaštva u Beogradu još nije dobila.

"Petnaest dana po ubistvu iz Specijalnog tužilaštva iz Beograda su mi preko brata Olivera Ivanovića poslali poruku da bi trebalo da dođem u Specijalno tužilaštvo da dam izjavu. Međutim, ja u tom momentu nisam bila sposobna da dajem bilo kakve izjave. Posle toga me niko nije zvao, niti mi je ikad zvanično upućen poziv u vezi sa tim", ukazala je Božović.

Insajder je pokušao da proveri ove navode u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Lider Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda Oiver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija GI SDP. Nepoznata osoba ispalila je u njega šest metaka. Ubijen je s leđa, rano ujutru.

Izvor: Insajder