Mej i Junker: Konstruktivan sastanak, novi do kraja februara

Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavili su večeras da su imali konstruktivan sastanak i da planiraju da se sastanu još jednom do kraja meseca da procene napredak u razgovorima oko Bregzita. Očekivanja uoči njihovog večerašnjeg susreta, a povodom zahteva Tereze Mej o izmeni sporazuma, nisu bila velika, a sam Junker juče je izjavio da i dalje ne zna šta “britanski prijatelji zapravo žele”.

Tereza Mej i Žan Klod Junker

U njihovoj zajedničkoj izjavi posle sastanka ne pominju se nikakve promene postignutog sporazuma o razlazu Velike Britanije i EU.

Inače, Mej od Brisela traži izmenu sporazuma pošto ga je britanski parlament odbacio. Međutim, pominju se mogući "alternativni aranžmani" i promene u deklaraciji o budućim odnosima kao potencijalne opcije.

Podsetimo, Junker je juče, komentarišući predstojeći susret sa Terezom Mej, izjavio kako nema dovoljno napretka da bi očekivao produktivan razgovor.

On je dodao i da posle gotovo dve godine pregovora "ne zna šta britanski prijatelji zapravo žele".

Premijerki Mej je, povodom glavnog zahteva- izmene sporazuma o Bregzitu, Evropska unija poručila da neće pristati na tako nešto, te i da pravno obavezujući sporazum može biti prihvaćen jedino u celosti. Takođe, njoj je juče rečeno i da je Unija spremna na pronalaženje kompromisnog rešenja, ali da London mora istaći konkretne predloge.

Britanska premijerka od evropskih zvaničnika traži izmene u Sporazumu o Bregzitu, nakon što ga je u postojećem obliku polovinom januara britanski parlament odbacio ubedljivom većinom, te i glasao o poverenju vladi Tereze Mej.

Glavna tačka sporenja britanskih poslanika odnosi se na pitanje granice između Irske i Severne Irske. Sporazum o Bregzitu predviđa zaštitnu meru “bekstop”, kojom se obezbeđuje ostanak ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji s EU i uklanja potreba za proverama duž granice dve Irske do postizanja trajnog trgovinskog sporazuma dve strane.

Premijerka Škotske: Tražićemo nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva

Predloženi status Severne Irske posle Bregzita, koja bi ostala u carinskoj uniji i sa EU i sa Velikom Britanijom, stavlja Škotsku u neravnopravan položaj.  Škotska premijerka Nikola Sturdžeon ranije je izjavila kako Škotska treba da ostane deo jedinstvenog tržišta i carinske unije, a nije isključila ni raspisivanje referenduma za ocepljenje Škotske od Britanije.

Podsetimo, Škotska je bila jedan od glavnih zagovornika ostanka u Evropskoj uniji na referendumu 2016. godine.

Sredinom 2016. godine građani Velike Britanije na referendumu glasali su za izlazak iz EU. Prema tada objavljenim rezultatima, za izlazak iz Evropske unije u najvećem procentu glasale su starije generacije, dok su mladi bili za ostanak u Uniji. Ubrzo nakon ovoga britanski premijer Dejvid Kameron, koji je bio zagovornik ostanka u Uniji, podneo je ostavku na tu funkciju.

Kamerona je nakon šest godina na toj funkciji zamenila dotadašnja britanska ministarka unutrašnjih poslova koja je vodila resor imigracije i policije Tereza Mej nakon što joj sredinom jula 2016. kraljica poverila zadatak da formira novu vladu.

Izvor: Beta, Insajder