Mekalister: Evropski parlament spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, čekamo odgovor Maje Gojković

Evropski parlament je spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji oko izbornih uslova, ukoliko za to dobije odobrenje od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, izjavio je danas Dejvid Mekalister, predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta. Mekalister je to izjavio nakon što ga je predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović u otvorenom pismu pozvao da pod patronatom Evropske unije organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, a uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja, kako bi se došlo do dogovora o realnom okviru u kom bi bili održani izbori 2020. godine.

Dejvid Mekalister Foto: Srđan Ilić

Mekalister za Tanjug kaže da je poslao pismo predsednici Narodne skupštine Srbije Maji Gojković sa predlogom za međustranački dijalog u Srbiji, kome bi posredovao Evropski parlament.

“U slučaju pozitivnog odgovora predsednice Skupštine, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog”, izjavio je Mekalister za Tanjug.

Naveo je i da je pismo predsednici Skupštine usledilo nakon što su ga bivši poslanici EP Eduard Kukan i Knut Flekenštajn izvestili o ishodima razgovora koje su imali sa srpskim strankama.

Inače, Mekalister je krajem avgusta razgovarao u Skupštini sa poslanicima o radu parlamenta, izbornim uslovima i dijalogu vlasti i opozicije.

Nakon tih sastanaka Mekalister je izjavio da Evropska unija prati razgovore vlasti i opozicije koji su održavani na Fakultetu političkih nauka. Kako je rekao, EU očekuje napredak u toj oblasti. Tada je naveo i da je Evropski parlament spreman da pruži podršku u razgovorima, ali da se mora „precizno ispitati“ na koji način je podrška moguća.

PSG: Evropska unija pokazala poštovanje prema građanima Srbije

Pokret slobodnih građana (PSG) je saopštio da pozdravlja spremnost Evropskog parlamenta da posreduje u dijalogu o izbornim uslovima i da očekuje odgovoran pristup svih političkih aktera ako do tih pregovora dođe.

“Smatramo da je Evropska unija pokazala poštovanje prema građanima Srbije uvažavanjem i podrškom predlogu koji je u ime PSG predsednik Sergej Trifunović uputio Dejvidu Mekalisteru, predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta”, navodi se u saopštenju.

PSG je pozvao sve opozicione stranke da se, uprkos proglašenom bojkotu izbora, uključe u dijalog i da se, kako piše, zajedničkim snagama izbore za pravo građana da slobodno i bez straha biraju svoje predstavnike.

Inače, predsednik PSG-a je u pismu koje je Mekalisteru uputio krajem avgusta naveo da medijacija Mekalistera bila značajan korak u prevazilaženju trenutne krize.

U međuvremenu je Savez za Srbiju saopštio da u celosti stupa u bojkot predstojećih izbora.

Savez je ranije doneo odluku da neće više prisustvovati okruglim stolovima vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, jer nema nikakvih pomaka.

Bez obzira na to što deo opozicije neće prisustvovati, šesti okrugli sto vlasti i opozicije, na kojem će tema biti problem u ostvarivanju biračkog prava poput kupovine glasova, manipulacije glasačkim listićima i obezbeđivanja pristupa biračkim mestima, kao i preporuke organizacija Cesid, CRTA i Transparentnosti Srbija, zakazan je za četvrtak. Kako je za Insajder danas rekao Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, na ovaj sastanak pozvana je i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac i predstavnici Državnog veća tužioca.

Prvi put na okrugli sto pozvani su i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština, koji će predstaviti svoju analizu o izborima na lokalnom nivou.

Antonijević kaže da se očekuje da će na ovaj sastanak doći članovi gotovo svih stranaka vladajuće koalicije, zatim LSV, LDP i PSG, koji je posle prethodnog okruglog stola saopštio da više neće učestvovati u tim razgovorima ukoliko ne bude donet obavezujući dokument o izbornim uslovima.

“PSG je potvrdio dolazak, predstavnici SzS neće doći, ali poziv je otvoren bez obzira na najavu bojkota izbora. Očekujemo da stranke na ovom skupu jasno iznesu svoje stavove i da se obavežu da će ih sprovesti”, navodi Antonijević.

Izvor: Tanjug, Beta, Insajder