Mekalister: Na brzinu sam pročitao Trifunovićevo pismo, odgovoriću čim budem analizirao situaciju (VIDEO)

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister je nakon sastanka sa poslanicima Narodne skupštine Srbije izjavio da Evropska unija prati razgovore vlasti i opozicije koji su održavani na Fakultetu političkih nauka. Kako je rekao, u narednim nedeljama EU očekuje napredak u toj oblasti. Mekalister navodi da je Evropski parlament spreman da pruži podršku u razgovorima, ali da se mora „precizno ispitati“ na koji način je podrška moguća.

Dejvid Mekalister

„U ovom trenutku ne mogu reći da će doći do podrške, ali imamo volju. EP je već pružio ruku i nastaviće da radi na tome da se nađe zajednički jezik, ukoliko našu podršku prihvate sve strane“, kaže Mekalister.

Povodom pisma koje mu je poslao predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović, a u kojem ga je pozvao da pod patronatom Evropske unije organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja, kako bi se došlo do dogovora o realnom okviru u kom bi bili održani izbori 2020. godine, Mekalister je rekao da ga je „na brzinu pročitao“ i da ga „nije detaljno pogledao“.

„Primio sam pismo. Odgovoriću na to čim budem u stanju da analiziram situaciju. Izvestiću Brisel u vezi sa svim što sam čuo. Biće još poseta Beogradu“, rekao je Mekalister.

Povodom donošenja odluke opozicije o bojkotu izbora, Mekalister je rekao da se „nada da nikada neće doći u situaciju da deli lekcije“.

„To su odluke koje slobodno donose političari u skladu sa tim šta je dobro za njih i njihov narod. Primio sam k znanju da postoji ideja o bojkotu, ali do izbora još ima vremena. Bojkot parlamenta 2020. bi značio da njihovi glasovi ne bi mogli da se čuju, a to ne doprinosi jačanju demokratskih institucija“, ukazao je Mekalister.

„Jedna zemlja, jedan parlament, mnogo različitih mišljenja…“

Naveo je da se ne zna ni datum izbora, ali da treba nastaviti rad na unapređenju uslova rada u parlamentu, kao i da nije siguran kakva je situacija u svim opozicionim strankama u Srbiji.

„Možda ste videli iz programa da sam imao sastanak s 13 poslanika Narodne skupštine i različitost njihovog mišljenja je bila ogromna. Jedna zemlja, jedan parlament, mnogo različitih mišljenja, ali je to priroda parlamentarne demokratije“, naveo je Mekalister.

On je najavio je da će ove nedelje u Beograd doći predstavnici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn da razgovaraju sa svim političkim partijama i utvrde ima li volje da se prihvati pomoć EU u unapređenju rada Skupštine.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici Đorđe Milićević, dr Milorad Mijatović, Marijan Rističević, Petar Petrović, Hadži Milorad Stošić, Nenad Milić, Elvira Kovač, Gordana Čomić, Miroslav Aleksić, Jovan Jovanović, Tatjana Macura i Sanda Rašković Ivić.

Poslanici opozicije različito o ideji da EU posreduje u razgovorima vlasti i opozicije

Poslanici opozicionih stranaka koji su učestvovali na sastanku s Mekalisterom različito su ocenili ideju da Evropska unija bude posrednik u razgovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je kasno za predlog po kojem bi predstavnici EU posredovali, navodeći da je ta stranka već donela odluku da ih bojkotuje.

"U ovom trenutku je kasno da se stvori povoljan politički ambijent za održavanje fer izbora", izjavio je Aleksić nakon sastanka.

On je rekao kako ima utisak da predstavnici Evrope nisu bili dovoljno spremni da na vreme krenu da razgovaraju sa vlastima u Srbiji kako bi se predupredio bojkot izbora.

Demokratska stranka smatra da bez dijaloga nema ni izgradnje institucija, ni vladavine prava, ni izbora, ni bojkota, rekla je poslanica te stranke Gordana Čomić i ocenila da nije pohvalno ni za samovoljnu vlast, ni za nedovoljno odgovornu opoziciju da im trebaju „bebi-siteri“.

"Valjda možemo da razgovaramo o sopstvenoj budućnosti sami, a ako ne možemo, nek se onda i to zna", istakla je Čomić.

Poslanica Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjana Macura podržala je predlog da Evropska unija posreduje u razgovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

"Treba podržati sve napore da se dođe do konstruktivnih rešenja, jer je u interesu građana da svi politički akteri učestvuju na narednim izborima", rekla je Macura.

Ona je dodala da je „najlakše odlučiti se za bojkot izbora“.

Prema njenim rečima, najave bojkota izbora su preuranjene i oni koji to čine nisu uložili minimum napora da se dođe od rešenja.

Macura je rekla da SMS odluku o učešću doneti kad izbori budu raspisani i navela da je ona lično za to da se na njih izađe.

Nedavno je stigla prva zvanična najava bojkota izbora, i to od Narodne stranke, a potom se o bojkotu izbora izjasnila i inicijativa „Ne davimo Beograd“. Narodna stranka kao obrazloženje za bojkot je navela to da vlast nije pokazala volju da se ispune zahtevi stručnog tima protesta ’Jedan od pet miliona’ i omoguće fer i pošteni izbori.

Inače, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, koja organizuje sastanke vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, izjavio je juče da će dijalog o izbornim uslovima biti nastavljen bez obzira što je Savez za Srbiju odlučio da bojkotuje dalje susrete.

"Promene se očigledno ne očekuju od opozicije već od onih koji kontrolišu ceo sistem u ovom trenutku i koji mogu izmeniti i zakon i još više praksu. Bez obzira na odluku o bojkotu ili ne, ravnomerna zastupljenost u medijima je nešto što odgovara svima koji se bave politikom u ovom trenutku", rekao je Antonijević za N1.

Treći okrugli sto, čija je tema bila izveštavanje medija tokom izbora, pre kraja napustili su lider Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić uz obrazloženje da ne postoji želja vlasti da prihvati bilo koji zahtev nevladinih organizacija i opozicije o izbornim uslovima.

Nakon trećeg sastanka vlasti i opozicije, direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da ne bi koristio reč „konstruktivan“ da opiše sastanak dodajući da će se konstruktivnost pokazati kada se dobiju odgovori predstavnika vlasti na iznete predloge. Kako je tada istakao, očekuje se da se sledeći sastanci održe 5. i 9. septembra.

Ubrzo nakon toga, Savez za Srbiju je saopštio da na sastancima predstavnika vlasti i opozicije neće više učestovati, uz obrazloženje da format sastanaka ne daje nikakve rezultate.

Na bojkot dijaloga na Fakultetu političkih nauka, ali i predstojećih izbora pozvalo je i Udruženje Jedan od pet miliona, koje već mesecima unazad organizuje proteste, a svoj poziv obrazložili su time da je “navodni dijalog na okruglim stolovima samo farsa i igrokaz ove vlasti”.

U petak je održan i sastanak predstavnika opozicije kada je saopšteno da je zajednički stav da pod trenutnim uslovima ne treba izaći na izbore ali da će odluku o bojkotu doneti svaka stranka pojedinačno.

„Bez reakcije Prištine na saopštenje zemalja Kvinte“

Nakon Beograda, Mekalister će, kako je najavio, posetiti i Prištinu.

Mekalister je ponovio da takse Prištine od 100 odsto na robu iz centralne Srbije moraju biti ukinute da bi se uspostavio dijalog između Beograda i Prištine, a EU je spremna da pomogne što je pre moguće.

On je rekao da dijalog između Beograda i Prištine trenutno ne postoji i da od obe strane zavisi kada će biti nastavljen.

Mekalister je primetio da nije bilo reakcija u Prištini na saopštenje Kvinte i dodao da pretpostavlja da treba sačekati ishod parlamentarnih izbora na Kosovu.

"Poslednja izjava država Kvinte je jasna - i SAD i države EU su rekle isto. Nadam se da će odgovorni ljudi u Prištini poslušati savet i zahtev sa naše strane", rekao je Mekalister, koji je istakao da Priština otkada je uvela takse dobija istu poruku u vezi sa suspenzijom.

Mekalister se danas u Beogradu susreo s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika, glavne tele bile su evropske integracije, situacija u regionu i reformski procesi u Srbiji. Dvojica sagovornika razgovarali su i o predstojećim izborima. Kako je navedeno i saopštenju, Mekalister pozitivno je ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe EК.

Mekalister je, prema navodima iz saopštenja, rekao da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona. Tim povodom, predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

Izvor: Insajder