Merkel: Raspravu o granicama pratim s velikom zabrinutošću

Iako je početkom avgusta bila izričita da ne podržava promene granica na Balkanu, a nešto kasnije, nakon razgovora s američkim zvaničnicima  ublažila ove stavove, nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je najavila da se više neće kandidovati za ove funkcije,  opreznije komentariše opciju promene granice. Kako je danas saopštio Demokratski savez Kosova, Merkel je u pismu predsedniku ove opozicione stranke Isi Mustafi navela da je zabrinuta zbog rasprave koja se vodi o granicama.

Angela Merkel

Kako prenosi RTK, u saopštenju DSK piše da Merkel u pismu zahvaljuje predsedniku DSK za informaciju o stavovima o dijalogu Beograda i Prištine i da je s njene tačke gledišta veoma važno da Kosovo nastavi dijalog sa Srbijom uz posredovanje EU, i da se nastavi normalizacija odnosa.

"Debatu o promeni granica, kao i vi, pratim s velikom zabrinutošću", navodi se u saopštenju.

"Svesna sam koliko je za vašu zemlju važno postići bezvizna putovanja u turističke svrhe. Za Nemačku je od suštinskog značaja ispunjenje svih kriterijuma bez izuzetaka pre liberalizacije viza. Konsultacije država članica EU o ovom pitanju se nastavljaju", piše u pismu nemačke kancelarke.

Mustafa, koji je lider najuticajnije opozicione DSK, pisao je Angeli Merkel i ministrima spoljnih poslova svih članiica EU u vezi sa stavovima njegove stranke o dijalogu Beograd i Prištine, Kako se navodi, Mustafa je odgovor kancelarke primio pre nekoliko dana, ali ga je objavio danas, nakon što je kosovski parlament u četvrtak odbio da izglasa rezoluciju DSK, kojom se Hašimu Tačiju zabranjuje da u dijalogu sa Beogradom razgovara o razgraničenju.

Kancelarka je u avgustu izjavila da na Balkanu neće biti promena granica i da to "izgleda svaki put mora da se ponavlja". Međutim, nakon razgovora s američkim predsednikom Donaldom Trampom njen stav o ovom pitanju postao je nešto blaži.

Londonski Tajms je pisao da je za promenu stava lobirao i bivši premijer Toni Bler.

"Iako je Institut za globalne promene Tonija Blera negirao da bivši premijer lobira za dogovor o podeli (Kosova) u ime predsednika Srbije (Aleksandra Vučića), insajderi upućeni u razgovore više puta su tvrdili da se Bler već sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je pozvao da preispita svoje protivljenje planu o podeli, a da se sada sprema u Vašingtonu da zagovara podelu koda predstavnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD", piše Tajms

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata predložio  razgraničenje kao moguće rešenje za kosovski problem. Iako su o istom terminu govorili i brojni zvaničnici u Srbiji, dosad je ostalo nejasno  šta se tačno podrazumeva pod ovim pojmom. S druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači u ovom kontekstu koristi termin „korekcija granica“. Ipak, dosad nijedna strana u pregovorima nije izašla sa svojim predlogom za rešenje ovog problema.

Izvor: Beta, Insajder