Migrantska kriza produbljuje podele u BiH: Konvoj s migrantima satima bio zaustavljen na granici kantona

Bosna i Hercegovina koja se našla na novoj migrantskoj ruti nema spreman odgovor na priliv izbeglica, a neslaganje i nekoordinacija brojnih nivoa vlasti ovaj problem još više otežava. Situacija je danas kulminirala kada je pet autobusa s migrantima koji su krenuli  ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara zaustavljeno u Konjicu na kantonalnoj granici i vraćeno u Sarajevo. To je učinjeno, kako je potvrđeno za N1, po naredbi komesara MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić ovu odluku je nazvao „državnim udarom“. Nakon višesatnog čekanja i drame koja je nastala, konvoj je nastavito put prema izbjegličkom centru Salakovac

Policajac pored autobusa s migrantima u parku pored sarajevske Vijećnice

Pet autobusa s 269 migranata, koji su jutros iz Sarajeva krenuli prema Mostaru, zaustavljeni su u Konjicu i onemogućen im je odlazak do izbegličkog centra u Salakovcu, potvrdio je Operativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).  Konvoj je vraćen na Ivan sedlo, koje pripada Kantonu Sarajevo.

Migranti i izbeglice su jutros autobusima iz parka u blizini Vijećnice u Sarajevu, autobusima krenuli prema Mostaru.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je za regionalnu N1 televiziju da je to "klasični državni udar".

Prema njegovim rečima, policijski komesar HNK Ilija Lasić je doneo odluku da autobusi ne mogu proći, zbog čega je policija zaustavila autobuse.

„Što se mene tiče, ovo je državni udar, jer su sprečene državne institucije da obavljaju Ustavom propisan posao“, izjavio je Mektić.

On je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, zahtevao od „tužilaštva da spreči državni udar, a onaj ko ga je napravio mora da bude uhapšen, kako bi se omogućilo da funkcioniše Ustav i zakon ove države“.

Mektić je izjavio je da je naredio Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da odmah obavesti državno Tužilaštvo da je Specijalna policija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) presrela i pretnjom oružjem sprečila službenike Službe za odnose sa strancima i ostali državne službenike da sprovedu konvoj sa migrantima do izbegličkog centra u Salakovcu kod Mostara.

Iz Kabineta premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasili su se saopštenjem u kome tvrde da ni oni niti grad Mostar nisu kontaktirani niti konsultovani u vezi s dolaskom većeg broja osoba u Izbeglički kamp u Salakovcu.

„Donošenje takve odluke, ma ko da ju je donio“, je prema navodima iz saopštenja, „eklatantan primer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilizacije HNK, što nećemo dopustiti“.

Uz izražavanje razumevanja za izbegličku situaciju, Vlada HNK poziva „odgovorne državne organe da pitanja njihova boravka rešavaju na ustavan i zakonit način“.

Mektić: Komesar policije HNK će biti priveden u Tužilaštvo BiH

Mektić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio da će policijski komesar Hercegovačko-neretvanskog kantona Ilija Lasić biti priveden u Tužilaštvo BiH, jer je počinio teško krivično sprečavanja izvršenja ustavne nadležnosti institucija države BiH.

" Jutros sam izdao naredbu da se kontaktira dežurni tužilac Tužilaštva BiH, koji je potvrdio da postoji osnovana sumnja za počinjenje krivičnog dela", rekao je Mektić.

On je istakao da je Savet ministara BiH proglasio izbeglički centar u Salakovcu centrom za migrante, te da tim centrom upravljaju institucije BiH i da je MUP-u HNK depešom najavljeno da će migranti biti smešteni u Salakovac, ali da iz MUP HNK nije odgovoreno.

Ministar bezbednosti je potvrdio da su pripadnici MUP-a HNK ranije danas pod pretnjom upotrebom oružane sile zaustavili konvoju s migrantima u Konjicu i vratili ga na Ivan Sedlo, na teritoriju Kantona Sarajevo.

"To je urađeno na neljudski, nekorektan i preteći način, uz pretnju oružjem. Rečeno mi je da je policajcima MUP-a HNK takvu naredbu izdao policijski komesar HNK", naglasio je Mektić.

Prema njegovim rečima, u poslednja tri dana drastično je smanjen ulazak ilegalnih migranata u BiH.

"Pre nekoliko dana dnevno ih je bilo po 150, a sada je oko pet. Stavićemo migracije pod kontrolu", ocenio je ministar bezbednosti BiH.

Vlasti Republike Srpske (RS) u nekoliko navrata su ponovile da će sve migrante koje zateknu na "svojoj" teritoriji prebaciti u Federaciju BiH.

Nova migrantska ruta

Nakon što je tzv. balkanska ruta, koja je išla preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i dalje prema zapadnim zemljama, zatvorena, migranti su pronašli novi put prema zapadnoj Evropi.

Od kraja prošle godine uočena je nova ruta preko koje migranti pokušavaju da dođu do zapadnoevropskih zemalja. Takozvana južna migrantska ruta, ide preko Grčke, Albanije i Crne Gore do BiH, odakle migranti organizovano putuju javnim prevozom, autobusima i taksijima, do Velike Kladuše pa ulaze u Hrvatsku, a potom preko Kupe i u Sloveniju.

Foto: AP Photo/Amel Emric / Migranti u parku u Saqrajevu

Zagrebački Večernji list je preneo podatak crnogorske granične policije da je prošle godine prihvatila 176 osoba koje su vraćene iz Hrvatske i 248 osoba vraćenih iz BiH. Vesko Damjanović, pomoćnik načelnika crnogorske granične policije, je naveo da se sporazum o readmisiji ilegalnih imigranata između Crne Gore i Albanije ne poštuje potpuno.

„Osobe koje su ušle u Crnu Goru iz Albanije, a ne zatraže azil na teritoriji Crne Gore, pokušavamo da po skraćenom postupku vratimo u tu zemlju, ali ih albanski službenici ne prihvataju jer navodno nisu evidentirane u toj zemlji“, rekao je Damjanović.

Crnogorska granična policija je, kako je naveo list, u 2017. zabeležila 614 ilegalnih prelazaka granice, a azil je u Crnoj Gori zatražilo 849 osoba, s tim da je prošle godine broj tražilaca azila skoro utrostručen.

Mektić je početkom godine naveo da je broj ilegalnih migranata u BiH naglo povećan i da je samo u prvih mesec i po 2018. u BiH ušlo oko 400 migranata, što je polovina ukupnog broja iz 2017. Njih su vlasti BiH pokušavale da vrate u zemlje iz kojih su došli.

„Problem je, međutim, što pojedine države više ne poštuju sporazume o readmisiji i odbijaju da prihvate migrante“, naveo je Mektić ukazujući na novu migrantsku rutu između Grčke, Albanije, Crne Gore i BiH na kojoj nema adekvatnih kontrola.

Izvor: N1 BiH. Radio Slobodna Evropa, Beta, Večernji list