Mihajlović: Javna preduzeća će morati efikasnije da rade, predložiću promenu upravljačkih organa

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović rekla je danas da javna preduzeća u oblasti energetike ne treba da budu na granici produktivnosti i profitabilnosti, već da državi i građanima donose novac. Ocenila je da se pojedina preduzeća u ovoj oblasti ponašaju kao "banije i carevine" i da će predložiti neke izmene u njima.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

Mihajlović je za RTS rekla da se dugi niz godina priča o transformaciji javnih preduzeća i da će ona morati mnogo efikasnije da rade jer su to preduzeća koja obavljaju delatnost od društvenog interesa.

Dodala je da Srbijagas i Elektroprivreda Srbija treba da konsoliduju poslovanje u narednih šest meseci, kako bi povećali efikasnost i kvalitet usluga, ali i kako bi povećali svoja davanja u državni budžet.

Na pitanje da li govori o smenama ljudi koji upravljaju tim preduzećima, Mihajlović je rekla da planira promenu "upravljačkih organa", a da će se o izmenama rukovodstva "razgovarati na Vladi".

"Ako nema stalne koordinacije između Ministarstva i tih preduzeća, nema ni uspešnog poslovanja, uspešne energetike i rudarstva", istakla je Mihajlović.

Podsetimo, ministarka energetike Zorana Mihajlović nedavno je imala sukob sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem, koga je udaljila sa sastanka zbog, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva za rudarstvo i energetiku nakon sastanka sa direktorima javnih preduzeća iz ovog resora, nepoštovanja institucije Vlade Srbije.

Naime, kako su preneli mediji, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović došao na sastanak bez saradnika, a molbu ministarke da u tom slučaju napusti sastanak zbog, kako se navodi, jasnih instrukcija da direktori na prvi, važan sastanak dođu sa najbližim saradnicima, kako bi se upoznali i utvrdili principe rada sa novom ministarkom, Bajatović je odbio da uvaži, pa ga je obezbeđenje, na poziv ministarke, udaljilo sa skupa.

Mihajlović je potom javno pozvala direktora "Transportgasa", čiji je vlasnik Srbijagas, Stevana Dukića, na sastanak u Vladu Srbije, jer, kako je navela, dosadašnji pokušaji da sa njim razgovara nisu uspeli.

Mihajlović je i prvi put kad je bila ministarka energetike, u periodu od 2012. do 2014. godine, govorila o tome da postoje problemi u uspostavljanju kontrole rada JP Srbijagasa, na čijem je čelu i tada bio Dušan Bajatović.

U međuvremenu, Bajatović je ostao na toj funkciji, dok je Mihajlović 2014. imenovana za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Beta, Insajder