Mihajlović: Pozivam zaposlene u Srbijagasu i povezanim firmama da dostave sve informacije koje poseduju o njihovom poslovanju i problemima

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je najavila da će zatražiti od nadležnih organa i Državne revizorske institucije da se pozabave poslovanjem „Srbijagasa“, i pozvala zaposlene u ovoj i drugim povezanim firmama da dostave Ministarstvu rudarstva i energetike sve informacije koje poseduju o njihovom poslovanju i problemima.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

Mihajlović je danas prisustvovala je puštanju u rad postrojenja i elektrane na biogas u Novom Miloševu u opštini Novi Bečej, u čiju je izgradnju uloženo pet miliona evra, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je, govoreći o problemima u gasifikaciji Šida, rekla da je to ozbiljno pitanje u velikom broju gradova i opština.

„Tražićemo da se proveri poslovanje kompanije. Gasifikacija Šida obećana je pre više od deset godina i rokovi za puštanje u rad nisu ispoštovani. Oni su se menjali četiri puta, najpre 2016, 2017, pa 2020. godine i sada imamo novo obećanje za 2021. godinu. Nisu urađene sve studije, u pitanju je vrednost projekta od 16 miliona evra, a uvidom u poslovanje kompanije koja projekat treba da realizuje došli smo do podatka da ima jednog zaposlenog“, objasnila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, država hoće da ulaže u gasifikaciju, ali moraju da postoje jasan plan, analize i studije kako u vezi sa lakoćom priključenja, tako i efikasnom izgradnjom mreže, a ovako kako je „Srbijagas“ radio i radi - to je na štetu građana.

Poslovanje javnih preduzeća među kojima je i Srbijagas i mehanizmi u kojima nema kontrole i u kojima poslove s državom dobijaju samo povlašćeni pojedinci i firme opastaju već godinama, tema je Insajderovog serijla “Politika kao biznis, država kao partijski plen”.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, podsetila je i na to da je predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti bio spreman 2016. godine i da opstrukcijom jednog ministra nažalost još uvek nije usvojen.

Ona je dodala da je uputila inicijativu ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević i Radnoj grupi za izradu nacionalne strategije za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja da se formira sveobuhvatni registar nasilnika.

„Važno je da znamo ko su nasilnici, da imamo evidenciju ponašanja i učinjenih dela – od nasilja u porodici, zlostavljanja, silovanja i da to bude na jednom mestu. To nam je značajno da bismo mogli da imamo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika i u radu na prevenciji. Da građani i građanke znaju ko su nasilnici“, istakla je Mihajlović.

Izvor: Insajder