Mihajlović: Prijava protiv Mrkonjića utemeljena, ja sam je potpisala

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović odbacila je danas tvrdnje bivšeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića da je krivična prijava protiv njega, zbog loše urađene deonice Koridora 11 Ub – Lajkovac, neozbiljna i neutemeljena.

Zorana Mihajlović

"Tačni su navodi da sam ja potpisala krivičnu prijavu tužiocu za organizovani kriminal protiv 14 lica, među kojima su Milutin Mrkonjić i predstavnici izvođača radova i nadzora, a u vezi sa izgradnjom dela puta na Koridoru 11 dužine 12,5 kilometara, od Uba do Lajkovca", rekla je ona novinarima.

Prema njenim rečima, Minstarstvo je podnelo prijavu jer je bilo investitor radova, a Tužilaštvo će da proveri da li postoji osnova da se krivična prijava pretvori u optužnicu.

Mihajlović je rekla da je ta deonica koštala 70 miliona evra i da u delu od 4,5 kilometara mora da se gradi ponovo.

Istakla je da su analize stručnjaka utvrdile da je u put ugrađivana glina, da se cement raspao zbog čega je potrebno u dubini od tri do četri, a negde i do 11 metara podići put u dužini od 4,5 kilometara, što će koštati najmanje 1,07 milijardi dinara.

Mihajlović je rekla da će se radovi izvoditi čitave sledeće godine, zbog čega neće moći da se pusti u saobraćaj ceo autoput od Obrenovca do Čačka koji će biti završen ranije.

"Tražila sam da se i ostatak deonice analizira", rekla je ona navodeći da će zbog svega što se desilo država dodatno, za svaku novu deonicu, obezbediti još jednu vrstu nadzora.

Ona je naglasila da tužba nema nikakve veze sa politikom.

"Ovo nije politika. Ili je radjeno u uskladu sa zakonom ili nije, a obaveza Vlade je da pokaže da ne može da se tako radi mimo prosa. Neću da dozvolim da stojim iza bilo čijeg javašluka, nerada ili nezakonitog poslovanja i to mora da bude svimas jasno", rekla je ona.

Ona je poručila i svim graditeljima da se slični propusti u gradnji neće tolerisati.

Na pitanje novinara zašto izvođač ne plaća reparaciju puta, već će se koristiti novac iz budžeta, Mihajlović je kazala da to nije ni rehabilitacija ni rekonstrukcija, već ponovna izgradnja puta.

"Garancija postoji na 300 miliona dinara i svakako će biti iskorišćena", rekla je ona.

Kako je saopštilo Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja, krivične prijave su podnete protiv Milutina Mrkonjića predstavnika Puteva Užice i Planuma, Saobraćajnog instituta CIP, Instituta za puteve i Koridora Srbije.

Milutin Mrkonjić je povodom optužnice za Insajder rekao da je u pitanju politička optužnica.

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović rekao je za Insajder da nema nikakve odgovornosti tog Instituta za propuste u radovima koji su urađeni na deonici Koridora 11 Ub - Lajkovac.

Izvor: Beta, Insajder