Mihajlović: Razgovara se o tome kako će država pomoći Er Srbiji, to još ne može da bude javno

Potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je danas da aviokompanija Er Srbija nije dobijala nikakve subvencije, niti državnu pomoć u 2019. godini, zato što to zakonom i evropskim pravilima nije dozvoljeno. Ipak, navela je da se razmatraju načini na koje bi država mogla da pomogne ovom prevozniku zbog gubitaka nastalih kao posledica pandemije koronavirusa, nakon što je EU iz istog razloga ukinula zabranu državne pomoći aviokompanijama.

Zorana Mihajlović prilikom obnove komercijalnih letova posle vanrednog stanja zbog koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Mihajlović se nada da će gubici u sektoru avio saobraćaja u Srbiji ove godine biti manji od 200 miliona evra, uprkos tome što su prve procene govorile da će biti mnogo veći. Poručila je, međutim, da će država pomoći Er Srbiji, kao i da se još razgovara o tome, tako da to „još ne može da bude javno“.

“U prethodnih mesec dana gledamo kako to da uradimo i šta drugi rade. Razmišljamo o svim varijantama i opcijama. Stvorićemo sve uslove da Er Srbija može da nastavi da radi, jer je to nacionalna avio-kompanija i važno je da postoji i pokazalo se da je upravo ona ta koja je pomogla i da aerodrom Nikola Tesla ima takve reuzltate, ali to neće biti lako”, rekla je Mihajlović.

Za linije od javnog interesa iz Niša i Kraljeva, zahvaljujući kojima je predviđeno da država Er Srbiji u naredne tri godine isplati oko 20 miliona evra, ministarka je navela da nisu bile u pitanju subvencije Er Srbiji, već građanima u Srbiji i regionu koji su koristili te linije.

Zvaničnici su u prethodnom periodu u više navrata najavljivali pomoć Er Srbiji, a Mihajlović je 1. maja najavila i mogućnost da država otkupi deo deonica Er Srbije od Etihada.

Pomoć Er Srbiji najavio je i predsednik Aleksandar Vučić prilikom ispraćaja prvih aviona ove kompanije koji su nosili pomoć Srbije u Italiju krajem aprila.

“Znam koliko ste gubitaka pretrpeli, nemojte da brinete, vaša budućnost je zagarantovana. Kad vam to kažem onda znajte da je to tako. Plate i posao su vam takođe zagarantovani, budućnost Er Srbije je zagarantovana. Ulagaćemo još više i mnogo više u Er Srbiju, sada više nema tehničkih smetnji jer Evropska unija dozvoljava državnu pomoć i dokapitalizaciju”, rekao je predsednik Srbije.

U Er Srbiji 51 odsto je vlasnik država, a 49 odsto kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema okvirnom ugovoru o transakciji koji je sa Etihadom potpisan u avgustu 2013. godine, država Srbija se obavezala da bespovratno ulaže u kompaniju Er Srbija naredne tri godine, odnosno samo do kraja 2016. Uprkos tome, finansiranje je nastavljeno u različitim oblicima i narednih godina i to po različitim osnovama.

Tako je 2017. država Er Srbiji uplatila sredstva na ime podrške razvoja saobraćajne mreže a u “cilju podsticaja i razvoja turizma i opšte povezanosti Srbije, u skladu sa Strategijom razvoja turizma”.

Međutim Er Srbija je bila na spisku firmi kojima su i 2017. i 2018. pa i 2019. namenjena sredstva iz budžeta. Odgovarajući ranije na pitanja Insajdera  zašto je to tako, ministar finansija Siniša Mali izričito je naveo da se radi o vraćanju starih dugova Jat Ervejza koje je država preuzela na sebe.

I premijerka Srbije Ana Brnabić je tvrdila da država Srbija nije dala nijedan dinar kao subvenciju Er Srbiji već se davanja isključivo odnose na otplatu starog duga JAT-a.

Podsetimo, kako je objavljeno u serijalu Insajdera, dok je država ulagala u ER Srbiju kroz donacije, Er Srbija je tokom godina  Etihadu koji u zajedničkoj kompaniji ima vlasništvo od 49 odsto, plaćala razne usluge i robu. Od Etihada su iznajmljivani avioni, u njihovim centrima su trenirani piloti, kupovana je uniforma i plaćane usluge. Prema podacima iz finansijskih izveštaja za robu i usluge Er Srbija plaćala je Etihadu u proseku oko 10 miliona evra godišnje.

Izvor: Insajder