Mihajlović: Tender za Moravski koridor u skladu sa zakonom

Ministаrkа grаđevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture Zorаnа Mihаjlović izjavila je dаnаs dа je jаvni poziv zа izbor strаteškog pаrtnerа zа izgrаdnju аuto-putа Pojаte-Preljinа objаvljen u sklаdu sа posebnim zаkonom o Morаvskom koridoru, kаo i dа je opozicija i ranija napadala razvojne projekte. Prethodno je Stranka slobode i pravde saopštila da je objavljeni tender za Moravski koridor samo farsa.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

“Nemа kršenjа nijednog zаkonа, budući dа se svi postupci, pа i izbor nаjpovoljnijeg ponuđаčа zа izgrаdnju Morаvskog koridorа, sprovode po Zаkonu o utvrđivаnju jаvnog interesа i posebnim postupcimа rаdi reаlizаcije projektа izgrаdnje infrаstrukturnog koridorа аuto-putа E-761, deonicа Pojаte-Preljinа”, navela je u pisanoj izjavi Mihajlović.

Stranka slobode i pravde ocenila je danas da objava u avgustu tendera za izgradnju Moravskog koridora predstavlja kršenje Zakona o javnim nabavkama i privilegovanje jednog izvođača - američko-turskog konzorcijuma Behtel-Enka.

“Nakon što je Vučić u februaru 2017. formirao radnu grupu za pripremu komercijalnog ugovora za izgradnju Moravskog koridora upravo sa konzorcijumom Behtel-Enka, u oktobru 2018. godine ministarka Mihajlović potpisala Memorandum o razumevanju sa ovim izvođačem, a Vučić u martu 2019. na sastanku sa predstavnicima Behtel-Enka i finansijera projekta najavio početak radova u trećem kvartalu 2019. godine, jasno je da je objavljeni tender samo farsa”, saopštila je SSP.

Usvajanjem u “leks sepcijalisa” o Moravskom koridoru u Skupštini Srbije ovaj projekat je proglašen za javni interes. Na poslednjoj sednici Vlade doneta je i Uredba kojom su određeni kriterijumi za dobijanje posla izgradnje koridora, a ujedno su praktično proglašeni nevažećim propisi kojima se uređuje postupak javnih nabavki.

Prema usvojenoj Uredbi o kriterijumima i izboru strateškog partnera za izgradnju Moravskog koridora, na javni poziv moći će da se javi samo kompanija ili konzorcijum koji je u poslednje tri godine imao finansijski obrt od minimum milijardu evra. Pored toga, kao kriterijum se navodi i uslov da se podnosilac prijave ne nalazi na “crnoj listi” Svetske banke, da je registrovano domaće pravno lice, da će koristiti domaći materijal, angažovati domaću radnu snagu, podizvođače… Budući strateški partner moraće da prihvati obavezu i da svaka deonica na Moravskom koridoru bude završena u roku od dve i po godine.

Strateškog partnera, kako je navedeno u uredbi, na osnovu kriterijuma i pristiglih prijava, biraće Radna grupa Vlade.

Iako se iz uredbe i javnog poziva čini da će se o strateškom partneru tek raspravljati, činjenica je da su u oktobru prošle godine ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije Behtel Šon Keri, potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice Moravskog koridora – investicije koja bi koštala najviše 800 milione evra.

Tada je ministarka Mihajlović najavila početak radova za 2019. godinu, a potpredsednik Behtela da će izgradnja trajati dve i po godine.

Na novinarsko pitanje zašto se to radi bez tendera, Zorana Mihajlović je tada rekla da Srbija ima strateške ugovore s više zemalja, na osnovu kojih je do sada izgrađeno mnogo pruga i puteva.

Izvor: Beta, Insajder