Mihajlović: Tražili smo od DRI da proveri poslovanje Srbijagasa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je i od Državne revizorske institucije (DRI) zatražila da proveri poslovanje Javnog preduzeća Srbijagas, saopštilo je danas to ministarstvo.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

Ona je gostujući na Kurir TV rekla da država "upumpava" previše novca u Srbijagas, a da za rezultat "nema snažno i profitabilno preduzeće".

"Ministarstvo je uradilo ono što je u našem okviru, predložili smo određene promene, one su usvojene i iza toga je stala cela Vlada. Ako budemo uočili da neko ne poštuje odluke Vlade, predložiću smene i u tom preduzeću, a sve dalje mora da bude odluka Vlade", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će 2021. godina biti važna za sektor energetike, zbog usvajanja novih zakona, reorganizacije javnih preduzeća i novog plana investicija u energetici.

"Donosimo, između ostalog, novi Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) koji će dati novi pogled na to kako koristimo obnovljive izvore energije. Umesto povlašćenih cena, ići će se na aukcije i imaćemo veću preglednost i konkurenciju između proizvođača i veće iskorišćenje OIE", rekla je Mihajlović.

Dodala je da postoji potreba i za izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti, jer, kako je navela, Srbija danas "kroz prozor i kroz energetski neefikasna postrojenja baca energije koliko jedna elektrana proizvede za celu godinu".

"Procena je da ćemo naredne tri godine uložiti oko 350 miliona evra samo u distributivnu mrežu. Velika je šteta što u EPS-u nije bilo dovoljno investicija u prethodnim godinama. Pravi se novi plan investicija u EPS-u i potreban je investicioni bum da bi EPS u narednih šest, sedam godina išao u korak sa svim elektroprivredama u Evropi", navela je ona.

Mihajlović od dolaska na čelo Ministarstva rudarstva i energetike najavljuje reforme javnih preduzeća, ističući da moraju efikasnije da rade. Ocenila je da se pojedina preduzeća u ovoj oblasti ponašaju kao "banije i carevine" i da će predložiti neke izmene u njima.

Vlada Srbije je u decembru usvojila i plan reorganizacije javnog preduzeća Srbijagas, koji, kako je saopštilo Ministarstvo, znači početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora.

Reforma javnih preduzeća, pre svih EPS-a i Srbijagasa, aktuelizovala je sukob između ministarke i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

Naime, Zorana Mihajlović je prvi put kad je bila ministarka energetike, u periodu od 2012. do 2014. godine, govorila o tome da postoje problemi u uspostavljanju kontrole rada JP Srbijagasa, na čijem je čelu i tada bio Dušan Bajatović.

U međuvremenu, Bajatović je ostao na toj funkciji, dok je Mihajlović 2014. imenovana za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Da se sukob između njih nastavio, svedoči i činjenica da je Batajović, nedugo nakon što je Mihajlović postavljena ponovo na mesto ministarke energetike, udaljen sa sastanka s ministarkom Mihajlović, zbog kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, nepoštovanja institucije Vlade Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike ranije je izjavila da će tražiti smene nekih direktora javnih preduzeća u energetskom sektoru, naglašavajući da nije zadovoljna time što ta preduzeća ne postižu rezultate koji se od njih očekuju i da će do smena doći zbog toga, a ne po partijskoj liniji ili iz nekih drugih interesa.

Poslovanje javnih preduzeća među kojima je i Srbijagas i mehanizmi u kojima nema kontrole i u kojima poslove s državom dobijaju samo povlašćeni pojedinci i firme opastaju već godinama, tema je Insajderovog serijla “Politika kao biznis, država kao partijski plen”.

Izvor: Beta, Insajder