Mihajlović za Insajder o hapšenju službenika CIP-a: Velika bruka za njih (VIDEO)

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović na pitanje Insajdera o privođenju  pet osoba, među kojima je i zamenik direktora Saobraćajnog instituta CIP, zbog sumnje za davanje i primanje mita na državnom projektu izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti, kaže da je to „ozbiljna bruka za CIP“.  Ona je rekla i da će ugovor o izgradnji stanova u Nišu i Vranju koji je sklopljen sa turskom firmom Tasjapi, biti preispitan ukoliko to neka od nadležnih institucija zatraži.

Zorana Mihajlović

„Ovo je zaista ozbiljna bruka za CIP i tu stvari neke svakako moraju da se menjaju. Ali isto tako ponavljam i uvek sam to govorila, da je odgovornost individualna. Verovatno bi mnogi voleli da od ovoga prave pravilo, ali ovo je incident i na sreću imamo institucije koje su odreagovale odmah i hvala im na tome. Zaista očekujem u tom smislu da se to i nastavi...“, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara Insajdera.

Ona je dodala da je dobro da institucije rade svoj posao i da su u ovom slučaju, kako je rekla, uhvaćeni prevaranti.  

Podsetimo, zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina uticajem, u vezi sa izgradnjom jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti, u subotu su uhapšeni zamenik generalnog direktora Instituta CIP, dva predstavnika CIP-a, vlasnik preduzeća Vodogradnja iz Vranja, i direktor ogranka turske kompanije Tasjapi u Srbiji. Tužilaštvo je saopštilo da su oni osumnjičeni su da su tražili od vlasnika preduzeća Vodogradnja 20.000 evra da bi ga angažovali za podizvođača.

Na pitanje novinara Insajdera koje mehanizme kontrole država primenjuje kako bi sprečila ovakve zloupotrebe oko izbora podizvođača, ministarka Mihajlović kaže da bi uvođenje malih licenci trebalo da omogući veću kontrolu.

„Ono što smo probali da uradimo izmenom i dopunom Zakona o planiranju i izgradnji, jeste da od ove godine pored velikih licenci za kompanije koje rade velike poslove i imaju podizvođače, uvodimo i male licence. Ne postoji jedna jedina kompanija u Srbiji koja će moći da radi a da nema licencu ministarstva, takozvanu malu licencu, bilo da radi poslove u visokogradnji, niskogradnji. Onaj što šrafi nešto, što nešto radi u nekoj zgradi i za to mora da ima licencu. Mislim da je to možda najbolji način, a svakako stalna kontrola, monitoring, to se podrazumeva, nadzorni organi koji moraju da rade svoj posao“, rekla je Mihajlović.

Posao izgradnje stanova za pripadnike bezbednosnih službi dobio je konzorcijum firmi Tasjapi i Milenijum tim. Ovaj konzorcijum bio je jedini ponuđač na tenderu, a posao je kako je pokazalo istraživanje Insajdera, posle pregovora ugovoren za dva miliona evra više od procenjene vrednosti, i to na osnovu mišljenja CIP-a da je cena u skladu sa tržišnom. Imajući sve to u vidu ministarku smo pitali i da li će zbog svega što se desilo biti preispitan ugovor sa turskom firmom.

„Zaista ne znam, ako bilo koji organ ili instuticija bude rekla da treba da se ispituje, normalno da će se ispitati“, odgovorila je ministarka građevinarstva.

S druge strane Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, u izjavi za Insajder kaže da o dešavanjima zbog kojih su u subotu uhapšeni njegov zamenik i dva predstavnika državnog instituta na čijem je čelu ne zna ništa. Njegovom zameniku i još jednom predstavniku CIP-a određeno je zadržavanje do 30 dana nakon što su sa uhapšeni zbog sumnje za davanje i primanje mita. Milutin Ignjatović kaže da je svog zamenika već smenio.

Izvor: Insajder