Miladin Kovačević, osuđivan zbog nasilja u SAD, sada uhapšen zbog sumnji da je napao devojku

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu određeno je policijsko zadržavanje bivšem košarkašu Miladinu Kovačeviću, osumnjičenom da fizički napao svoju devojku T. T. (26) pre dva dana u centru Beograda. Slučaj Miladina Kovačevića je 2008. godine doveo do diplomatskog spora između Srbije i SAD jer u Americi osumnjičen da je u studentskom klubu u Bostonu brutalno pretukao kolegu s fakulteta Brajana Štajnhauera. Tadašnji predstavnici srpskog konzulata su mu izdali dokumenta pomoću kojih je uspeo da izađe iz SAD i izbegne suđenje u toj zemlji. Ujedno, ovo je bila afera koja je 2008. i narednih godina potresla Srbiju jer se ispostavilo da je Vlada Mirka Cvetkovića donela odluku da plati 900.000 dolara odštete prebijenom studentu, što je označeno kao državna tajna.

Miladin Kovačević, 18. septembar 2008. / Foto: Srđan Ilić

Kovačeviću je danas rešenje o zadržavanju uručeno u policiji Savski venac, gde se javio na poziv, nakon što je za njim bila raspisana potraga zbog sumnji da je fizički napao svoju devojku, dodaje RTS. Ministstvo unutrašnjih poslova saopštilo je, objavljujući samo njegove inicijale, da se Kovačević sumnjiči da je izvršio krivična dela zlostavljanje i mučenje i ugrožavanje sigurnosti.

Sumnja se da je on 16. septembra ove godine, nakon verbalne rasprave, fizički napao dvadeset šestogodišnju devojku.

Kovačević će u roku od 48 sati biti priveden na saslušanje u Prvo osnovno tužilaštvo, potvrdio je MUP. Devojka će takođe biti ispitana, kao i njena rođaka kod koje je pobegla nakon svađe sa Kovačevićem.

Kovačević je srpskoj javnosti poznat po slučaju iz maja 2008. godine, kada je u studentskom klubu u Bostonu brutalno pretukao kolegu s fakulteta Brajana Štajnhauera.

Nakon nekoliko sedmica provedenih u zatvoru, američke vlasti su pustile Kovačevića na slobodu jer su njegovi roditelji platili kauciju u iznosu od 100.000 dolara, i to preko konzularnog predstavništva Republike Srbije u Njujorku. Prilikom puštanja iz pritvora, američki sud oduzeo je Kovačeviću srpski pasoš kako bi ga sprečio da napusti SAD. Ipak, tri dana kasnije, Kovačević uspeva preko konzularnog predstavništva Republike Srbije da pribavi nove putne isprave kojima uspeva da izađe iz SAD i vrati se u Srbiju.

Ministarstvo inostranih poslova Srbije saopštilo je u julu 2008. godine da je iz Konzulata u Njujorku povučen vicekonzul Srbije Igor Milošević, i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Milošević je osumnjičen da je samovoljnim izdavanjem drugog pasoša omogućio bekstvo Kovačeviću. MSP je tada saopštilo da je pokrenulo postupak i protiv konzula Slobodana Nenadovića zbog kršenja pravila službe.

Konzul Slobodan Nenadović je 2008. razrešen.

MUP je u septembru 2008. priveo bivšeg vicekonzula Igora Miloševića i pokrenuta je istraga zbog sumnje da je zloupotrebio položaj.

U julu 2008. godine Američka ambasada uručila je diplomatsku notu srpskoj vladi sa zahtevom da Miladin Kovačević bude vraćen u tu zemlju do 1. avgusta kako bi mu se sudilo. Interpol je potom raspisao crvenu poternicu za Kovačevićem. Interpolova crvena poternica obavezala je MUP da ga liši slobode, ali s obzirom na to da Zakonik o krivičnom postupku ne dozvoljava izručenje srpskih državljana, ovaj slučaj se ipak vodio pred srpskim pravosuđem.

Još veći skandal je izbio kada se saznalo da je Vlada Mirka Cvetkovića odlučila da plati 900.000 dolara odštete prebijenom Štajnhaueru. Odluka o pogodbi potom je proglašena državnom tajnom.

Vlada Srbije je tada proglasila slučaj Miladina Kovačevića i za „problem od izuzetnog državnog interesa“.

Policija je u februaru, po nalogu tužioca saslušala vlasnika lista „Borba“ Ivana Radovanovića i glavnu i odgovornu urednicu ovog lista Oliveru Zekić zbog sumnje da su odali državnu tajnu. Tadašnji republički tužilac Slobodan Radovanović izjavljuje da medij i novinar koji je objavio informaciju o slučaju Miladina Kovačevića, a koja nosi oznaku službena tajna, nisu predmet interesovanja Tužilaštva. Predmet interesovanja tužilaštva su odgovorna lica koja su dala novinarima tu informaciju i na taj način izvršili krivično delo odavanja službene tajne, naveo je.

Tadašnji ombudsman Saša Janković je naveo da je pokretanje istrage u „Borbi“ i poziv na saslušanje vlasnika i glavne urednice tog dnevnika kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode govora.

Tadašnji ministar inostranih poslova Vuk Jeremić je izjavio da mu slučaj Miladina Kovačevića „stvara veliki spoljnopolitički problem“, ali da Kovačevića štiti Ustav i da ne može biti izručen.

„Učinićemo sve da taj problem rešimo u skladu sa zakonom, a do tada će slučaj, u interesu bržeg okončanja, ostati pod oznakom državne tajne“, rekao je.

Bivši premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je tada da je „odluka Vlade o stavljanju oznake tajnosti kada je reč o slučaju Kovačević u najboljem interesu građana Srbije“.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić tvrdio je da je od premijera Mirka Cvetkovića dobio informaciju da je oznaka poverljivo stavljena „na zahtev druge strane“, to jest da je američka administracija tražila da se na dokument o slučaju Miladina Kovačevića stavi oznaka strogo poverljivo. Tvrdio je i da Vlada ne štiti privatni interes okrivljenog Kovačevića, već štiti interese Srbije koja je u sporu sa SAD.

Vlada Srbije u aprilu 2009. saopštava da je“ uspešno rešen problem Miladina Kovačevića“ –Tužilaštvo u Njujorku ustupilo je slučaj Kovačević pravosuđu Srbije.

Policija je Kovačevića i bivšeg generalnog konzula Srbije u Njujorku Slobodana Nenadovića privela u oktobru 2010. Kovačević je bio osumnjičen da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, falsifikovanje isprave i nanošenje teške telesne povrede. Nenadoviću se stavljalo na teret da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u sticaju sa krivičnim delom falsifikovanje službene isprave u vezi sa izdavanjem putne isprave Kovačeviću.

2010. godine nakon sporazuma o priznanju krivice Kovačević je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. On je u pritvoru u Beogradu, koji mu je uračunat u kaznu, proveo dva meseca, a u Americi mesec dana.

Pušten iz zatvora u Somboru krajem novembra 2012. godine, nekoliko dana pre isteka pune kazne, nakon primene Zakona o amnestiji.

Apelacioni sud je u novembru 2012. ukinuo prvostepenu presudu nekadašnjim konzulima u Njujorku Igoru Miloševiću i Slobodanu Nenadoviću koji su osuđeni zbog pomaganja Kovačeviću da napusti SAD. Predmet je tada vraćen na ponovno suđenje pred potpuno izmenjenim većem. Ukinutom presudom Milošević je bio osuđen na 18 meseci zatvora, a Nenadović na godinu dana uslovne kazne.

U ponovljenom suđenju bivši konzul i vicekonzul dobijaju uslovne kazne od po godinu dana zatvora. Oni su oglašeni krivim jer su zloupotrebom službenog položaja Miladinu Kovačeviću pomogli da pobegne iz Amerike u junu 2008.

Brajan Štajnhauer je tri meseca proveo u komi, imao je teške povrede mozga, ali je, uprkos pesimističkim prognozama lekara, preživeo. Međutim, kao trajna posledica napada Miladina Kovačevića ostale su mu poteškoće sa govorom.

Nakon izlaska iz zatvora, Miladin Kovačević ponovo se vratio košarci. Njega je angažovao novosadski KK „Meridiana“ Kovačević je ponovo učestvovao u tuči, ovog puta na košarkaškoj utakmici u Smederevu gde je prvo pljunuo, potom oborio i šutnuo protivničkog igrača.

Izvor: RTS, Istinomer