Milošević o odlasku na godišnjicu Oluje: Nije bilo lako doneti tu odluku, potrebno je prestati s mržnjom i ratom

Potpredsednik hrvatske vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević naveo je danas da će ići u Knin na obeležavanje 25. godišnjice od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja". On je u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk istakao da mu nije bilo lako da donese tu odluku i da u Knin ide "otvorena srca".

Boris Milošević, Foto: sdss.hr

"Kao član Vlade, Srbin iz Hrvatske, svestan opterećenja ratnog nasleđa u društvu koje osećaju Srbi u Hrvatskoj, ali ne samo oni, nego i svi građani Republike Hrvatske, moram razmišljati racionalno i odgovorno, te pokušati da doprinesem boljem društvu i građenju kulture mira", naveo je potpredsednik Vlade Hrvatske i član SSDS Boris Milošević na društvenoj mreži Fejsbuk.

Milošević je u objavi pod naslovom "Priča jednog Srbina iz Hrvatske" naveo da mu nije bilo lako da donese ovu odluku zbog, kako kaže, privatne porodične tragedije, ali i zbog svih onih Srba koji su u Oluji nekog izgubili, onih koji su u izbeglištvu kao i onih koji su se vratili iako im je proces povratka opstruiran.

"Sudbinu tih ljudi dobro znam jer skoro celi profesionalni i politički staž, proteklih 18 godina, pomažem u rešavanju njihovih problema", naveo je on.

Veran Matić: Osvetnička retorika onemogućava potragu za nestalima

Prisetio se događaja tokom Oluje, navodeći da u Knin ide "otvorena srca", iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti taj kako kaže tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumevanja, poštovanja i tolerancije.

"Nakon 25 godina potrebno je prestati s mržnjom, prestati s ratom", istakao je Milošević i dodao da rat za mnoge u društvu nije gotov i da to najbolje znaju deca srpske nacionalnosti koja u svojim školama moraju trpeti "stigmu zbog nečeg s čime ni njihovi roditelji nemaju veze i koja moraju osećati krivicu samo zato što su Srbi".

"Idem, jer želim olakšati njihovu budućnost. Idem jer mislim da je sazreo trenutak da politika razumevanja i poštovanja drugog pobedi politiku mržnje", naglasio je on.

Prisustvo Borisa Miloševića proslavi godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je dodao i da će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ići na obeležavanje zločina koji je počinjen nad Srbima u Gruborima.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je juče da još nije doneta definitivna odluka o Miloševićevom odlasku u Knin.

Dodao je da se još uvek usaglašavaju detalji i da će "uskoro reći ono što sve zanima".

Najava Miloševićevog prisustva centralnom skupu povodom godišnjice akcije "Oluja" 5. avgusta u Kninu, izazvala je u srpskoj javnosti dosta reakcija, pretežno negativnih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne može da podrži eventualno prisustvo političkih predstavnika Srba iz Hrvatske na proslavi Oluje, ali da će pokušati da razume takvu odluku, ako do nje dođe.

Izvor: Insajder