Milutin Jeličić Jutka izlazi iz zatvora

Milutinu Jeličiću Jutki, bivšem predsedniku opštine Brus, osuđenom zbog nedozvoljenih polnih radnji nad nekadašnjom saradnicom Marijom Lukić, ovog vikenda ističe tromesečna kazna i trebalo bi da bude pušten iz zatvora u Ćupriji.

Milutin Jeličić

Jeličić je na izdržavanje kazne otišao 24. januara popodne, tri dana nakon termina u kome je trebalo da se pojavi u zatvoru. Prethodno je Osnovnom sudu u Brusu, po mesnoj nadležnosti i Višem sudu u Kruševcu, podneo molbe za odlaganje izdržavanja kazne zbog, kako je naveo, zdravstvenih razloga, ali su one odbijene.

Jeličić je imao pravo da podnese zahtev za uslovni otpust posle dve trećine odslužene kazne, odnosno pre otprilike mesec dana. Sa pitanjem da li je Jeličić podnosio takav zahtev, novinari Insajdera obratili su se i Osnovnom sudu u Brusu i Osnovnom sudu u Kruševcu, koji ga je osudio. Dok nam je u Osnovnom sudu u Brusu rečeno da Jeličić nije tražio uslovni otpust, iz Osnovnog suda u Kruševcu nismo dobili odgovor. 

Slučaj lokalnog političkog moćnika koji je zloupotrebljavao svoj položaj za seksualno uznemiravanje žena otkriven je kada je njegova nekadašnja saradnica Marija Lukić na svom Fejsbuk profilu objavila deo od čak 15.000 SMS-ova koje je tokom dve godine dobijala od Jeličića.

Pod pritiskom javnosti reagovala je i policija, pa je u martu 2018. godine podnela krivičnu prijavu kojom je bilo obuhvaćeno sedam žena, a tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Jeličića samo u slučaju bivše saradnice Marije Lukić.

Slučaj je iz Osnovnog suda u Brusu izmešten u Osnovni sud u Kruševcu zbog mogućeg uticaja na sud, a imajući u vidu da je reč o bivšem predsedniku Opštine.

Tužilaštvo je tražilo jedinstvenu kaznu zatvora od sedam meseci zatvora za nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje, dok je sud ocenio da za krivično delo polno uznemiravanje tužilac nije pružio dovoljno dokaza i izrekao bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri meseca za nedozvoljene polne radnje. 

Jeličić je sve vreme tvrdio da je postupak protiv njega politički motivisan.

Uz postupak za seksualno uznemiravanje koji se vodi protiv Milutina Jeličića, protiv njega je Ministarstvo građevinarstva podnelo i krivičnu prijavu za trgovinu uticajem zbog sumnje da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

U Insajderovog emisiji "Vrh bezakonja" objavljeno je na koje je sve načine pokušano da se spreči rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, kao i kako su pojedine institucije u tome pomagale investitorki Snežani Mitković. 

Insajder je takođe ranije objavio da je bivši predsednik opštine Brus prekršio uslovnu kaznu na koju je već osuđen zbog neprijavljivanja imovine. On je, naime, devet godina krio da je vlasnik stana u centru Beograda. Tu nekretninu je kupio još 2011. godine, ali je uprkos zakonskoj obavezi, do početka 2020. nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. 

U emisiji Insajder o lokalnom šerifu iz Brusa - Moćnik bez trona novinari Insajdera bavili su se svim nezakonitim radnjama koje se vezuju za Milutina Jeličića Jutku koji je gotovo 20 godina vladao opštinom Brus.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.