Minimalac i bez dogovora porastao 8,6 odsto, sindikati zadovoljni iako nisu dali saglasnosti

Nova minimalna cena rada u Srbiji za 2019. godinu biće 155 dinara, što je povećanje od 8,6 odsto. To je iznos oko koga su se dogovorili Vlada Srbije i Unija poslodavaca Srbije, ali ne i dve reprezentativne sindikalne organizacije koje se ostale pri zahtevu da povećanje bude 10 odsto. Međutim, odluka je doneta i bez formalne saglasnosti sindikata.

Raniji prvomajski protesti

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da će nakon povećanja minimalna cena rada porasti sa 24.882 dinara na 27.022 dinara, čime se prelazi „psihološka granica“ od 27.000 dinara.

“Time prelazimo psihološku granicu od 27.000 dinara. Podsećam da su polazne tačke poslodavaca od 4-5 odsto, sindikata 15 pa 10 odsto. Ali ovo je realno povećanje i čak malo više od realnih ekonomskih pokazatelja, napravili smo kompromisno rešenje sa ciljem da nastavimo ovaj dinamičan rast naše ekonomije i da smanjujemo nezaposlenost”, rekao je Mali.

Predstavnici sindikata su rekli da nisu mogli da prihvate odluku od 8,6 odsto jer je na sastanku organa sindikalnih organizacija dogovoreno da se traži povećanje od 10 odsto pa bez ponovnog odlučivanja tih organa nisu mogli da prihvate novu cenu.

Predsednik SSSS-a Ljubisav Orbović i predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković, koji je konferenciju napustio ranije, na konferenciji su pohvalno govorili o radu SES-a i delovali zadovoljno uprkos tome što se nisu složili o visini rasta minimalne cene rada. Zbog toga je u jednom trenutku tokom konferencije bilo nejasno da li su sindikati prihvatili predlog Vlade ili ne.

Za tri godine minimalac jednak minimalnoj potrošačkoj korpi?

Mogući razlog za zadovoljstvo sindikalnih lidera jeste i najava da će ovogodišnje povećanje minimalne zarade pratiti "dogovor i očekivanje" da će u naredne tri do četiri godine "minimalac" rasti više i da će se izjednačiti sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su sada 36.000 dinara.

Međutim, ovaj dogovor je usmeni i nema pravno-obavezujući karakter.

Ministar Đorđević je na konferenciji istakao i da će Vlada nastaviti dalju borbu protiv sive ekonomije, rada "na crno" i na boljim uslovima rada.

" Borimo se za radnika i za ono što će da ponese kući, ono materijalno što će da mu obezbedi bolji život. Od 15. avgusta kada smo krenuli da razgovaramo o minimalnoj ceni rada, imali smo 5 sastanaka. Nije stvar u minimalnoj ceni rada koliko da na transparentan način predstavite šta država može, a šta želimo kao rezultat, kao i gde vidimo Srbiju za godinu dana", rekao je Đorđević.

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) učestvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar finansija Siniša Mali, Miloš Nenezić, predsedavajući SES-a, Ljubisav Orbović, predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije i Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost.

Izvor: Insajder, B92