Ministar finansija ne priznaje metodologiju po kojoj Mali obračunava dug Beograda

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je danas na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije da je jedina metodologiju obračunavanja javnog duga grada Beograda ona koju je primenio Fiskalni savet.

Dušan Vujović

On je time odgovorio na pitanje poslanika Gorana Ćirića koji ga je pitao koju bi on metodologiju izračunavanja javnog duga grada Beograda primenio - onu koju je primenio Fiskalni savet ili računicu gradonačelnika Siniše Malog.

Vujović je na ovo pitanje odgovorio da postoji samo jedna metodologija, a to je međunarodna.

"Zna se metodologija obračunavanja duga, postoji samo jedna i to je međunarodna metodologija i drugu ne bismo mogli da primenimo, ne bi nam je niko priznao“, rekao je Vujović.

Na potpitanje Ćirića da li to znači ona koju je primenio Fiskalni savet, ministar je potvrdno odgovorio.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ponovio je da istu metodologiju koriste i NBS i trezor i da ako Vlada misli da dug treba da se računa onako kako to radi Beograd, to treba i da kaže pa da ga onda svi primenjuju.

Podsetimo, predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović rekao je nedavno da je javni dug Beograda od 2013. do sada smanjen znatno manje nego što tvrdi gradonačelnik Siniša Mali.

Siniša Mali je reagujući na ovu izjavu Pavla Petrovića ponovio da je ukupan dug grada krajem 2013. bio 1,118 milijardi evra i dodao da “to nije stvar metodologije, već stvarno stanje gradskog duga”.

„Uz veliko poštovanje prema Pavlu Petroviću, mislim da građane ne interesuje metodologija“ rekao je, između ostalog, Mali.

Izvor: Insajder