Ministar Krkobabić o imenovanju sina za direktora JP: To nije tema (VIDEO)

Odgovor na pitanje da li je imenovanje Stefana Krkobabića za v.d. direktora JP “Stara planina” sukob interesa, s obzirom na to da je sin Milana Krkobabića, ministra nadležnog za javna preduzeća, do danas javnost nije dobila ni od premijerke Ane Brnabić, niti od institucije koja je upravo zadužena za to pitanje - Agencije za borbu protiv korupcije koja u ovom slučaju proveru vrši već gotovo dva meseca. O tome danas na pitanje Insajdera nije želeo da govori ni sam ministar Krkobabić.

Milan Krkobabić i Mira Petrović Foto: Srđan Ilić

Uoči okruglog stola na temu “Zadrugarstvo juče, danas, sutra” u Palati Srbije, iz kabineta ministra bez portfelja stigao je poziv medijima da prisustvuju ovom događaju, sa napomenom da su izjave za novinare predviđene pre početka događaja. Novinarska pitanja, kako se ispostavilo, nisu bila predviđena.

Na pitanje novinara Insajdera da li vidi sukob interesa u činjenici da je njegov sin Stefan Krkobabić nedavno postavljen za direktora javnog preduzeća, ministar Milan Krkobabić koji je zadužen za rad javnih preduzeća nije želeo da odgovori.

Kratko je samo prokomentarisao da pitanje nije u vezi sa temom i otišao.

S druge strane, odgovor na pitanja koja je Insajder uputio Agenciji za borbu protiv korupcije u vezi sa slučajem Krkobabić, stigao je nakon mesec dana. Iako je Vlada Srbije Stefana Krkobabića imenovala za v.d. direktora JP “Stara planina” još 30. maja, u odgovoru Agencije se navodi da su i dalje u toku provere.

“Pred Agencijom za borbu protiv korupcije u toku je postupak prethodne provere za odlučivanje o postojanju povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije”, stoji u odgovoru Agencije.

Prethodno je krajem juna na pitanje Insajdera, Agencija za borbu protiv korupcije navela da nije obaveštena da je Stefan Krkobabić imenovan za v.d. direktora Javnog preduzeća „Stara planina“ u Knjaževcu.

Tada je navedeno da će Agencija izvršiti potrebne provere. Sudeći po odgovoru koji su prosledili Insajderu, te provere traju više od mesec i po dana.

Brnabić: Pitajte one koji su ga nominovali da li ima sukoba interesa

“Da li je imenovanje Stefana Krkobabića za v.d. direktora JP Stara planina sukob interesa, s obzirom na to da je sin ministra nadležnog javna preduzeća Milana Krkobabića, proverite s ljudima koji su ga nominovali”, rekla je premijerka Ana Brnabić odgovarajući na pitanje Insajdera sredinom jula ove godine.

Ona je navela da, kao predsednica Vlade, ne može da vodi računa o svakom pojedinačnom kandidovanju, kao i da je ovaj predlog prošao niz odbora koji su “potvrdili da može da dođe na sednicu Vlade”.

S Megatrenda u Privrednu komoru

U biografiji Stefana Krkobabića koja je dostavljena Vladi Srbije, a u koju je Insajder imao uvid, navodi se da je on prethodno radio u Privrednoj komori Beograda (PKB). Tu je zaposlen ubrzo nakon završenog Fakulteta za kulturu i medije na Univerzitetu Megatrend, gde je stekao zvanje diplomirani menadžer za odnose sa javnošću.

U PKB bio je angažovan na četiri pozicije - kao rukovodilac sektora za ekonomsku politiku, bio je sekretar Centra za razvoj malih i srednjih preduzeća, zamenik potpredsednika PKB, kao i zamenik direktora.

U biografiji Krkobabića piše i da je bio zastupnik Udruženja „Građanska prava i slobode“, koje je u međuvremenu ugašeno, a radio je i kao savetnik u firmi „Media research and development“, koja se bavi veb portalima, a koja je, kako piše na sajtu Agencije za privredne registre, u njegovom i vlasništvu njegovog brata Jovana.

Do direktorske funkcije u JP Stara planina došao je sa svega 30 godina.

Inače, većina direktora javnih preduzeća u Srbiji godinama obavlja tu funkciju u v.d. statusu. Na taj način na direktorske pozicije dolaze kadrovi koji ne moraju da ispune ni osnovne uslove koji bi bili postavljeni na javnom konkursu.

Po Zakonu o javnim preduzećima, da bi neko bio izabran za direktora mora da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa delatnošću javnog preduzeća, pet godina iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, da poznaje oblast korporativnog upravljanja, da ima iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova, kao i da nije član organa političke stranke.

Izvor: Insajder