Ministar Nedimović najavio dolazak Tenisa ali ne kako je najavljeno

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je za kraj ove godine dugo najavljivani dolazak nemačke kompanije Tenis, ali je tom prilikom dao drugačiju izjavu u odnosu na skorašnju, a radi se o obimu investicije.

Branislav Nedimović

On je danas izjavio da je pravo prvenstva zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za kompaniju Tenis dato od 1. novembra 2018. godine, kada će i poljoprivrednici na teritoriji Kikinde i Zrenjanina na osnovu licitacije moći da dobiju zemljište i obrađuju ga.

"Ne znam kako bi Tenis mogao da uđe ranije, kada mu je prednost data od 1. novembra. Tu nema nikakvih problema, ta investicija će biti realizovana na tri farme i u prerađivačkoj industriji", rekao je Nedimović na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Kako je najavio, investicija Tenisa počeće 1. novembra, a tokom proleća 2019. godine biće početa izgradnja prve farme.

"I godinu za godinu tako će biti izgrađene tri farme i na kraju jedna klanica", dodao je Nedimović.

Ova najava u sukobu je sa nedavnom izjavom datoj listu Politika. On je pre mesec dana rekao da će Tenis investirati na pet lokacija, koliko je zatražio od države, odnosno dve više od danas najavljenih.

"Tenis ima pet aplikacija za pet lokacija, što znači da je reč o investiciji od 100 miliona evra i otvaranju 250 novih radnih mesta", izjavio je u aprilu Nedimović.

U Novom Sadu nije govorio o vrednosti investicije, niti o broju radnih mesta, no podsećamo da ovo nije prvi put da se menja dogovoreno u pravno neobavezujućem Memorandumu o razumevanju koji je srpska vlada potpisala sa nemačkim investitorom.

U Memorandumu iz aprila 2015. godine navodi se da je Tenis zainteresovan za izgradnju do 20 tehnološki najsavremenijih farmi svinja na pet lokacija u Srbiji, dok bi investicija po svakoj farmi iznosila približno 21 milion evra, što je sveukupno 420 miliona evra investicija.

Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja memoranduma izjavio da će Tenis konačno vratiti Srbiju na „stočarsku mapu sveta“, kao i da će u prvoj fazi nemački gigant proizvesti  700 do 800 hiljada svinja.

Tri godine kasnije, od svega toga još uvek nema ništa – ni farmi, ni svinja, a ni radnih mesta.