Ministar smenio rektora Univerziteta u Kragujevcu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potvrdio je danas da je smenio rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića, kome su u prethodnom periodu pripisivane brojne afere, a čije su razrešenje zatražili Agencija za borbu protiv korupcije, Odbor Skupštine Srbije kao i Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Nebojša Arsenijević

Razlog za smenu, kako navodi ministar Šarčević, a prenosi Tanjug, jeste neponištavanje doktorske diplome sina rektora koji je upisao doktorske studije dok još nije završio osnovne.

„Znači, to je presedan i to nema veze sa ostalim tipovima provere doktorata koji se rade", rekao je Šarčević.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu odbija da podnese ostavku, tvrdi da su optužbe za nepotizam i korupciju deo zavere

Rektor Univerziteta u Kragujevcu: Ministar može da me smeni, ali to bi bilo nezakonito

Umesto smene, Arsenijeviću novi rektorski mandat u Kragujevcu

Agencija odlučila o žalbi, tražiće razrešenje rektora Kragujevačkog univerziteta

On je ranije danas za Novosti rekao da svojim nalogom za smenu rektora Univerziteta u Kragujevcu nije ugrozio autonomiju univerziteta i da je imao pravo da reaguje po osnovu nepoštavanja odluke prosvetne inspekcije.

Podsetimo, prosvetna inspekcija utvrdila je nekoliko nepravilnosti, a jedna od njih je bila i činjenica da sin rektora Arsenijevića, uprkos tome što nema ni završene osnovne studije, poseduje doktorat.

Uprkos utvrđenim nepravilnostima, Senat Univerziteta u maju je jednoglasno odlučio da ne razreši Nebojšu Arsenijevića sa funkcije rektora Univerziteta u Kragujevcu, jer "nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi".

Kako je tada saopšteno Savet takođe odlučio, jednoglasno, da ne poništi diplomu o stečenom naučnom nazivu doktora medicinskih nauka rektorovom sinu Aleksandru Arsenijeviću i naučno-nastavna zvanja, jer je stečena "u skladu sa Zakonom, Statutom Univerziteta i aktima i odlukama nadležnih organa Fakulteta medicinskih nauka".

Pre toga, mediji su Arsenijeviću pripisivali bahato ponašanje, mahinacije, rođačko zapošljavanje, da je "sredio" sinu da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, a Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovo razrešenje.

Ovi navodi potkrepljeni su i audio materijalom i snimcima. Uprkos tome, sam Arsenijević je tvrdio da su u pitanju zavera i montaža.

Ministar prosvete Mladen Šarčević apelovao je na Arsenijevića da podnese ostavku.

Izvor: Insajder