Ministar unutrašnjih poslova o istragama samo kada to želi - pokrenuta istraga poslovanja Đilasove firme

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i funkcioner SNS-a izjavio je danas da se u okviru policije i tužilaštva sprovodi velika istraga vezana za korpuciju i da postoje osnove sumnje da je kompanija lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa i zaposleni u njoj zajedno sa tadašnjim delom rukovodstva RTS-a, učestvovala u korupciji, a vezano za kupoprodaju sekundi različitih televizijskih emisija po uslovima koji nisu predviđeni zakonom. Ministar nije precizirao koje tužilaštvo sprovodi istragu, a po čijem bi zahtevu policija jedino mogla da prikuplja potrebna obaveštenja. Dok na novinarska pitanja o istragama, naročito kada je reč o slučajevima za koja je javnost posebno zainteresovana, ministar policije ne odgovora uz obrazloženje da istrage vodi tužilaštvo, danas je na TV Pink komentarisao upravo istragu.

Nebojša Stefanović

"Ja ću poštovati prezumpciju nevinosti i sačekaćemo da se to završi. Ako se pokaže da su sumnje tačne, to će pokazati da je to velika korupcionaška afera. Pokazaće kako se ispumpavao novac građana Srbije", rekao je Stefanović gostujući na TV Pink.

On je informaciju da se sprovodi istraga izneo nakon što su mesecima unazad najviši predstavnici vlasti u javnim nastupima poslovanje firme Dragana Đilasa koristili kao sredstvo političkog obračuna, uz kvalifikacije da je o “lopov” i da je “zgrnuo 500 miliona evra za sebe”.

Stefanović danas nije rekao o kojoj kompaniji Dragana Đilasa je reč. Do 2013. godine u njegovom vlasništvu bila je kompanija Dajrekt medija, a kako su mediji pisali, ta firma raspolagala je reklamnim minutima na javnom servisu.

Inače, u Srbiji je od 2012. godine uvedena tužilačka istraga, što znači da policija postupa po nalozima tužilaštva.

Zanimljivo je da je ministar Stefanović upravo tu činjenicu navodio kada nije želeo da odgovara na pitanja novinara, čak ni onda kada je upravo i rad policije predmet istrage.

“Pitajte tužilaštvo”

Ovakav odgovor ministar Stefanović često je davao na pitanja novinara o toku istrage nelegalnog rušenja u Hercegovačkoj pre čak tri godine, kada se između ostalog policija nije odazvala na pozive građana da izađe na teren. Iako su nadležni uveravali “da će se ustanoviti istina”, i dalje je nepoznato ko je rušio, ko naložio, kao i ko je policiji naredio da te noći ne radi svoj posao.

Ministar unutrašnjih poslova u više navrata je na pitanja Insajdera o tom slučaju govorio da je Tužilaštvo nadležno da sprovodi istragu. Upućivao je na tužilaštvo čak i kada smo pitali o izveštaju unutrašnje kontrole MUP-a.

Povodom izveštaja Višeg javnog tužilaštva da je šef smene dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković, koji je jedini do danas sankcionisan za nesavestan rad u ovom slučaju, Stefanović je naveo da to nije pitanje za njege i da izveštaj nije video.

"Pitajte Tužilaštvo, tužilac vodi istragu i oni znaju šta treba dalje da rade", rekao je Stefanović prošle godine u januaru odgovarajući na pitanja novinarke Insajdera kako je moguće da šef smene komanduje MUP-om.

Četiri meseca kasnije umesto odgovora na pitanje zbog čega se krivičnom prijavom protiv šefa smene u policiji prikriva uloga svih odgovornih za suspendovanje pravne države u noći rušenja u Hercegovačkoj, pozvao Insajder da podnese prijave tužilaštvu.

Stefanović je tada izjavio i da je policija sve tražene informacije dostavila tužilaštvu, iako su upravo iz tužilaštva navodili da MUP ne reaguje na njihove urgencije. Ministar je tada ponovio da tužilaštvo vodi istragu.

„U Srbiji Tužilaštvo vodi istragu, daje naloge, postupa. Tužilaštvo može samostalno da vodi istragu i uopšte mu ne treba policija prilikom sprovođenja bilo kojih istražnih radnji. Tako da ne treba da traži bilo ko krivicu na drugoj strani nego da preduzme sve zakonske mogućnosti koje ima u rukama i da radi svoj posao“, rekao je Stefanović.

Objekti na dve lokacije u Savamali, u Hercegovačkoj ulici i ispod mosta Gazela, srušeni su u noći između 24. i 25. aprila 2016. u noći nakon vanrednih parlamentarnih izbora, a građanima koji su se našli na licu mesta još nepoznati počinioci ograničavali su kretanje. Policija na pozive ugroženih građana nije odgovarala.

Izvor: Insajder