Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije i saradnicima Slobodana Tešića

Američko ministarstvo finansija danas je na spisak preduzeća i pojedinacama kojima je uvelo sankcije zbog korupcije stavilo i, kako se navodi u saopštenju, “saradnike trgovca oružjem Slobodana Tešića” koji je pod američkim sankcijama od 2017. godine.

SAD

"U vreme stavljanja na listu (za sankcije), Tešić je bio među najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu, i skoro deceniju je bio na listi zabrane putovanja UN zbog kršenja zabrane izvoza oružja u Liberiju (...) Nakon što je stavljen na listu, Tešić je nastavio da se bavi trgovinom oružjem i da radi kao tihi partner u kompanijama koje indirektno poseduje i njima upravlja (...) Danas se na listu stavlja devet pojedinaca koji su direktno ili indirektno delovali za račun ili u ime Tešića", navodi se u saopštenju.

Kako je u saopštenju navedeno, na listu za sankcije su po tom osnovu stavljeni Goran Andrić, Esad Kapidžić, Nebojša Šarenac, Zoran Petrović, Nikola Brkić, Milan Subotić, Želimir Petrović, Sreten Cvjetković i Ljubo Maričić.

Takođe, sankcionisano je više firmi povezanih s njima devetoricom i Tešićem, i blokirana im je imovina u Americi ili u posedu i pod kontrolom Amerikanaca.

Među firmama koje su se našle na listi su kompanija "Finrost" na Kipru i kompanija "Falkon stratedžis" , "Partizan tek" i "Tehnoglobal sistems" iz Beograda.

Na listi je i kompanija "Vektura trans" , "Araneks" i kompanija "Falkon stratedžis" i "Tehnoglobal sistems". Među pomenutim kompanijama su i "Munstorm enterprajzis" i "Tardigrejd limitid" sa Kipra, kao i "Biznis diverziti limitid" u Hongkongu.

Podsetimo, jedini vlasnik kompanije za trgovinu oružjem iz Srbije koji se našao na listi Ujedinjenih nacija za zabranu putovanja je Slobodan Tešić.

Tešić je na toj listi bio do novembra 2013. godine, a na nju je dospeo 2003. i to zbog, kako se navodi, kršenja sankcija UN za izvoz oružja u afrički zemlju Liberiju.

Tokom istrage je utvrđeno da je firma Temeks oružje koje je prema dokumentaciji o izvozu bilo namenjeno Nigeriji u stvari završilo u Liberiji. U tom trenutku ista firma priprema isporuku oružja u Kongo, a  UN zbog sumnje da će i to oružje završiti u Liberiji stavljaju Tešića na listu za zabranu putovanja.

Prema istraživanju Insajdera koje je objavljeno u emisiji Insajder bez ograničenja: Srpska posla u Libiji, Slobodan Tešić je bio učesnik sastanaka u Ministarstvu odbrane Srbije 2013. tokom posete libijske delegacije na čelu sa tadašnjim zamenikom ministra odbrane vlade u Tripoliju Kaledom al Šarifom za koga se kasnije ispostavilo da je bilo povezan sa Al Kaidom.

Sastanak se održao iako je u to vreme Tešić bio na crnoj listi UN-a,  a prema odgovorima iz MO koje smo dobili, libijska delegacija je tada bila u poseti i Tešićevoj kompaniji Partizan Tech u Srbiji.

Pet meseci nakon ovih sastanaka Ministarstvo trgovine izdaje dozvole za izvoz oružja u Libiju, što znači da su posao odobrili i Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova i MUP, a da ništa sporno nisu videle ni bezbednosne službe.

Po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, Insajder je u vezi s ovim dozvolama dobio odgovore od Ministarstva za trgovinu, koje je dozvole izdalo.

Dokumenta pokazuju da je dozvole tražio i dobilo preduzeće Jugoimport SDPR, koje je u stopostotnom vlasništvu države. Za ovaj posao SDPR je dao i sertifikat end user koji potrvđuje da je krajnji korisnik Ministarstvo odbrane Libije. Međutim, taj sertifikat otkriva i da postoji posrednik, i to u svim nabavkama, preduzeće sa Kipra Karso limitid, koje je navedeno kao kupac.

Na osnovu svih informacija, kontradiktornih izjava i istraživanja Insajdera ostalo je nejasno da li je Slobodan Tešić bio učesnik razgovora u Beogradu kao predstavnik Srbije ili Libije, kao što je nejasno čemu posrednik u izvozu oružja između dve države.

Izvor: Beta, Blic, Insajder