Ministarstvo građevinarstva ponelo krivičnu prijavu protiv Mrkonjića

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv bivšeg ministra Milutina Mrkonjića i 13 odgovornih lica, potvrđeno je Insajderu.

Milutin Mrkonjić

Krivična prijava je podneta i protiv direktora građevinskih preduzeća - PzP "Beograd" Bore Jelića, AS "Putevi Užice" Milana Bojovića i direktora AD "Planum" Ratomira Todorovića.

Na spisku osumnjičenih su i inženjeri iz Instituta za puteve, "Koridora Srbije" i Saobraćajnog instituta CIP koji su bili angažovani kao nadzorni organ i trebalo je da ukažu na propuste i korišćenje neadekvatnog materijala.

U krivičnoj prijavi piše da su radovi sa oko 75 miliona evra plaćeni iz republičkog budžeta, što znači da je direktnu kontrolu nad plaćanjem imalo resorno ministarstvo čiji je tadašnji ministar bio Milutin Mrkonjić, potvrđeno je Insajderu.

Deonica Ub - Lajkovac na Koridoru 11 nikada nije puštena u saobraćaj, a 4,5 kilometara, od ukupno 12,5 koji su asfaltirani, moraće da se radi iz početka, za šta će biti potrebno oko milijardu dinara, odnosno nešto više od osam miliona evra.

"Putevi Srbije" su u aprilu ove godine u izveštaju utvrdili brojna oštećenja na površini kolovoza, konstatovane su pukotine na asfaltu od po tri centimetra, ulegnuća ispred i iza mostova, kao i bele fleke na asfaltnom zastoru na mostovima.

Zbog toga je ovo preduzeće tražilo od "Koridora" da izrade projekat sanacije ove deonice, a "Koridori" su za to u junu angažovali Saobraćajni institut CIP.

Inženjeri iz CIP-a su utvrdili da pukotine idu kroz ceo asfaltni sloj, kao i da su nastale na dnu slojeva autoputa. Ocenili su i da je glavni uzrok oštećenja sloj drobljenog kamena i nasip od gline koji se nalaze na dubini od 87 do 100 centimetara.

Posle pregleda deonica autoputa na koje su ukazali "Putevi Srbije", predloženo je da se sanira 2.620 metara kolovoza, a procenjeno je da bi za to bilo potrebno oko 580 miliona dinara.

CIP je predložio sanaciju još 1.995 metara auto-puta, a okvirna procena je da bi popravke ukupno koštale 1,069 milijardi dinara.

Izvor: Insajder