Ministarstvo kulture i novinarska udruženja traže hitnu reakciju nadležnih na napad na Daška Milinovića

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je jutrošnji fizički napad na radijskog voditelja Daška Milinovića u Novom Sadu i pozvalo nadležne da taj slučaj i sve druge napade na novinare tretiraju kao prioritene. Hitnu reakciju policije i tužilaštva traže i novinarska udruženja.

Novinari mete

Ministarstvo kulture u saopštenju prosleđenom medijima navelo je da svim novinarima i medijskim radnicima mora da se omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, "a da tom prilikom njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti dovedeni ni jednog trenutka u pitanje".

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva i da se što pre uhapse i skladu sa zakonom procesuiraju napadači na Draška Milinovića.

“Ovo je još jedan incident u veoma kratkom vremenskom periodu u kom su direktno napadnuti novinari. Varvarski napadi pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu smo zajedno sa ostalim novinarskim i medijskim udruženjima svakodnevno obaveštavali javnost”, saopštava NDNV.

U NDNV ponavljaju da je ovaj fizički napad “direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije”.

“Napad je i posledica neprestane kampanje targetoranja neistomišljenjika i medija, koju svaki dan slušamo iz poslaničkih klupa i sa najviših državnih funkcija. Ovim kampanjama i targetiranjem novinara kao neprijatelja Srbije, država je napravila atmosferu u kojoj je legitimno počiniti ovakav napad”, navodi se u saopštenju.

O napadu će NDNV obavestiti domaće i strane organizacije, a Milinoviću će udruženje  ponuditi i pravnu pomoć.

NUNS: Rukopis napada podseća na brutalne poduhvate prema novinarima u prošlosti

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo “mučki napad u Novom Sadu na novinara Daška Milinovića” i izrazilo i  zebnju za bezbednost novinara Milinovića, budući da se ovde evidentno radi o jednoj organizovanoj akciji.

“Ovaj rukopis napada podseća i na ranije brutalne poduhvate iz mračne prošlosti prema pripadnicima novinarske profesije. Već duže vreme upozoravamo na atmosferu u društvu koje dovodi do ovakvih napada prema novinarima koji se kritički odnose prema određenim temama”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

NUNS je pozdravio brzu reakciju nadležnih organa.

“Nadamo se da će brzo i efikasno istražiti ceo slučaj i kazniti počinioce”, saopštio je NUNS.

NUNS je samo u ovoj godini u svojoj Bazi napada i pritisaka zabeležio 34 slučaja, dok je u prethodnoj bilo 189 slučajeva, odnosno 32 slučaja fizičkih napada.

I ovaj slučaj biće registrovan u Bazi napada i pritisaka na novinare, kao i u regionalnoj bazi SafeJournalists.net, a NUNS će o napadu obavestiti i nadležne organe, institucije i međunarodne organizacije.

„Napad na novinara Daška Milinovića u Novom Sadu posledica je dugotrajne tolerancije na nasilje prema novinarima i zabrinjavajuće nekažnjivosti svih oblika ugrožavanja njihove bezbednosti“, ocenili su danas iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

"Još jednom upozoravamo da svakodnevne hajke, pretnje i uvrede prema novinarima, od tabloida i tabloidnih televizija, do Skupštine Srbije i nosilaca najviših funkcija u zemlji, prolaze bez ikakvih posledica. Ovakva atmosfera obezbeđuje nesmetani otvoreni lov na medijske radnike i sve kritičke glasove u društvu i ohrabruje nasilnike da se metalnim šipkama obračunavaju sa njima", stoji u saopštenju.

Iz Fondacije su pozdravili "brzu" reakciju nadležnih institucija, ali i zatražili da slučaj napada na Milinovića bude "brzo i efikasno okončan pred pravosudnim organima na način koji će poslati jasnu poruku da nasilje prema novinarima nije prihvatljivo i ne može da ostane nekažnjeno".

Dvojica nepoznatih muškaraca napala su jutros Milinovića kada je krenuo na posao. Prvo su ga poprskali suzavcem a onda nekoliko puta udarili metalnom šipkom, zbog čega je prebačen na Urgentni centar.

Dvojica nepoznatih muškaraca napala su jutros Milinovića kada je krenuo na posao. Prvo su ga poprskali suzavcem a onda nekoliko puta udarili metalnom šipkom, zbog čega je prebačen na Urgentni centar. 

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić kaže za Insajder da je nakon napada na radijskog voditelja i novinara Daška Milinovića pokrenut mehanizam sa kontakt tačkama kako bi napadači bilo što pre pronađeni. 

Izvor: Beta, Insajder