Ministarstvo kulture: Licemerno izvinjenje zbog objavljivanja detalja o otmici devojčice; podnete tri prekršajne prijave

Ministarstvo kulture i informisanja optužilo je redakciju Srpskog telegrafa da je izvinjenje koje su uputili javnosti zbog objavljivanja detalja nasilja nad 12-godišnjom Monikom Karimanović bilo "neiskreno, lažno i licemerno", jer je kako se navodi, tabloid i u današnjem izdanju objavio informaciju koja "nanosi ogromnu štetu" maloletnici.

Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo je u saopštenju ocenilo da "upornost Srpskog telegrafa u ponavljanju inkriminisanih radnji zahteva snažnu reakciju svih nadležnih državnih organa i najšire javnosti".

"I u svom današnjem izdanju, tabloid Srpski telegraf objavio je informaciju koja nanosi ogromnu štetu maloletnom licu i koja je i juče izazvala veliko uznemirenje javnosti. Ovo potvrđuje opravdanost pretpostavke da je njihovo takozvano izvinjenje bilo neiskreno, lažno i licemerno, te da beskrupulozno nastavljaju sa svojim medijskim zločinjenjem", stoji u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović izjavio je da su podnete prekršajne prijave protiv tri tabloida zbog kršenja Zakona o informisanju i medijima.

Ministarstvo kulture i informisanja je najavilo da će pred nadležnim sudskim organima ponovo pokrenuti odgovarajući postupak zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima i da će to činiti "svaki put kada proceni da su ugroženi interesi bilo kog deteta a naročito onog koje je bilo žrtva svirepog krivičnog dela".

"Zloupotrebi medija mora se stati na put svim raspoloživim zakonskim sredstvima i odgovornim društvenim postupanjem", dodaje se u saopštenju.

Redakcija dnevnog lista Srpski telegraf uputila je juče izvinjenje Moniki Karimanović, njenoj porodici i javnosti Srbije zbog objavljivanja detalja nasilja koje je nad njom izvršio Ninoslav Jovanović, osumnjičen za otmicu i silovanje.

U saopštenju se navodi da namera redakcije lista "nije bila da se pričini dodatna šteta žrtvi, već da se 'Malčanski berberin' ovoga puta ne izvuče za teška krivična dela, izadje na slobodu i ponovi isti zločin".

Komlen Nikolić (UTS): Naslovi u tabloidima nagađanje, ne predstavljaju detalje istrage

Predsednica Udruženja tužilaca Srbije (UTS) Lidija Komlen Nikolić izjavila je da smatra da su vesti o otmičaru Ninoslavu Jovanoviću koje su juče izneli pojedini tabloidi "nagađanje" i da ne predstavljaju detalje istrage koja je u toku.

Komlen Nikolić rekla je danas agenciji Beta da je Tužilaštvo u Nišu jedino koje može da reaguje na te naslove. Ona je navela da smatra da je jedini način da se otkrije da li je tužilaštvo dostavilo medijima detalje istrage da se u javnost iznese zapisnik, ali je to ocenila "suludim".

Pojedini tabloidi u četvrtak su na naslovnim stranama doneli izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu.

Izvor: Insajder, Beta 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.