Ministarstvo o uslovima posete korisnicima domova za stare: Vakcinacija, mere i rokovi

Кorisnicima ustanova za smeštaj starih lica koji su prošli kompletnu proceduru vakcinacije biće omogućene posete u kontrolisanim uslovima, uz poštovanje svih epidemioloških mera, odlučo je Кrizni štab za suzbijanje širenja korona virusa na današnjoj sednici, na inicijativu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članice tog štaba Darije Кisić Tepavčević, saopšteno je iz Ministarstva.

Gerontološki centar u NIšu Foto Insajder

Da bi poseta bila dozvoljena, kako se navodi, neophodno je da u poslednjih 14 dana nije bilo potvrđenih slučajeva kovid 19 infekcije kod korisnika i zaposlenih, da je korisnik kome se dozvoljava poseta kompletno vakcinisan, da je od poslednje doze prošlo najmanje sedam dana, kao i striktno poštovanje opštih preventivnih mera.

“Ukoliko je u prethodnom periodu u određenoj ustanovi prijavljena infekcija, uslov da se omoguće posete je odjavljivanje epidemije, a za to je potrebno da prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period od poslednjeg prijavljenog slučaja (28 dana)”, navodi se u saopštenju.

Odluka o dozvojenim posetama uz ispunjavanje uslova doneta je na osnovu evidentnog smanjenja broja obolelih u populaciji Republike Srbije u poslednjim nedeljama i nakon sprovođenja vakcinacije korisnika domova za stara lica, dodaje Ministarstvo.

Jedna od glavnih epidemioloških mera zaštite korisnika domova za stara lica od bolesti kovid19 i u Srbiji i u svetu, koja se pokazala kao efikasna, bila je ograničenje poseta.

Ministarka Кisić Tepavčević zahvalila se korisnicima domova za stare na pokazanom razumevanju i strpljenju za preduzete mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona, a zaposlenima na požrtvovanom i predanom radu u zaštiti zdravlja naših najstarijih sugrađana.

Prema poslednjim podacima Ministarstva, u ustanovama socijalnе zaštitе i domovima za smеštaj odraslih i starih prisustvo virusa kovid 19 potvrđеno jе kod 587 korisnika i 334 zaposlеnih. Ukupno jе izlеčеno 4.698 korisnika i 2.000 zaposlеnih u tim ustanovama. Trenutno je virus prisutan u 130 ustanova socijalnе zaštitе i domova za smеštaj odraslih i starih.

Broj korisnika centara preminulih od koronavirusa nikada nije saopšten.

Izvor: Insajder