Ministarstvo odbrane o smenjivanju lekara na VMA: Raspoređivanje kadra, niko neće ostati bez posla

Ministarstvo odbrane Srbije je povodom vesti o smenjivanju načelnika nekih klinika Vojnomedicinske akademije u Beogradu sopštilo da su u celokupnom vojnom zdravstvu u toku organizacione promene.

Zgrada VMA

U okviru tih promena koje su u skladu s potrebama Vojske, vojnih i civilnih pacijenata, biće "brojnog pomeranja kadra", najavilo je Ministarstvo.

"Niko neće ostati bez posla, a raspoređivanje i izbor kadra je unutrašnje pitanje sistema, rukovođenja i komandovanja i zasnovano je isključivo na potrebama službe", navodi u saopštenju Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo ukazuje da "na to nisu i neće uticati pisanje medija, kojima ostavljamo pravo da se bave politikom".

U saopštenju Ministarstvo "moli medije da, u skladu s novinarskom etikom, provere istinitost vesti pre objavljivanja", jer objavljivanjem neproverenog "svesno obmanjuju javnost i nanose štetu ugledu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije".

Pretnodno je TV N1 objavila da je poslednjih dana smenjen niz načelnika VMA kojima je zajedničko da su podržali otvoreno pismo koje su Vladi Srbije uputili lekari okupljeni u grupi "Ujedinjeni protiv kovida" ogradivši se od Kriznog štaba Vlade za borbu protiv KOVIDA-19 i zatraživši njegovo smenjivanje, uz ocenu da je Srbija "u javno-zdravstvenoj katastrofi".

Vojni sindikat Srbije (VSS) je zatražio smenjivanje ministra odbrane Aleksandra Vulina povodom današnje vesti o smenjivanju načelnika i šefova klinika i odeljenja u VMA kojima je VSS preporučio da zaštitu potraže na sudu.

U saopštenju VSS piše da je smenjivanje šefova u VMA "još jedna potvrda da u sistemu odbrane vlada nasilje, politička diktatura i jednoumlje koje sprovodi niko drugi nego odlazeći ministar Aleksandar Vulin".

VSS piše da su smenjeni načelnici i šefovi klinika i odeljenja VMA "koristili svoja Ustavom i međunarodnim konvencijama garantovana prava na peticiju i slobodu mišljenja" i "Hipokratovu zakletvu".

Izvor: Beta