Ministarstvo odbrane tužilo pukovnika u penziji: Rok za iseljenje iz Bristola 15 dana

Pukovniku u penziji Miodragu Kuljaninu, koji stanuje u hotelu Bristol, pre dva dana je stigla tužba Ministarstva odbrane kojom je naloženo da se iz hotela iseli u roku od 15 dana, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Kuljanin, sa druge strane, za Insajder tvrdi da odatle neće otići.

Pukovnik u penziji Miodrag Kuljanin Foto: Insajder

“Obavezuje se tuženi Miodrag Kuljanin da se sa svim licima i stvarima iseli iz Hotela Bristol i smeštajne jedinice, i da istu preda u državinu tužiocu, sve u roku 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja”, piše u tužbi Ministarstva odbrane koju je Kuljanin dobio na Dan Vojske Srbije.

Miodrag Kuljanin, koji u Bristolu stanuje sa preostalih 11 porodica, za Insajder je izjavio da je uz konsutlaciju sa svim stanarima odlučio da se pripremi za suđenje. Iako je on prvi kojem je stigla tužba, i ostali stanari hotela očekuju da budu tuženi, zbog čega će svi zajednički postupati.

“Pripremamo dokumenta da odgovorimo na tu tužbu. Idemo dalje, zato što smatramo da smo mi u pravu, a šta će biti, pokazaće vreme ili sud”, rekao je pukovnik u penziji.

Kako podseća za Insajder, Ministarstvo odbrane dobilo je još prošle godine od Grada Beograda 134 stana namenjena za smeštaj stanara Bristola, koji iz njega moraju da se isele, jer upravljanje nad hotelom preuzima Beograd na vodi. Umesto da u te stanove zaista useli vojne penzionere iz Bristola, Ministarstvo odbrane je, međutim, većinu ipak premestilo u privremene stanove ili im je ponovo dodelilo kolektivni smeštaj u vojnosamačkim hotelima.

Preostalih 11 porodica koje su takvo rešenje odbile ističu da je ono neprihvatljivo, pošto su ostvarili pravo na trajni i veći smeštaj.

“Ne bismo se mi toliko ni borili, znamo da je Vojska relativno siromašna, ima nas puno bez stana. Međutim, ako je Grad već dao 134 stana za hotel Bristol, to ipak nama pripada”, izjavio je Kuljanin i dodao da su ti stanovi očigledno podeljeni licima za koja nisu predviđeni, mimo propisa i zakona, te će on svoje pravo na jedan od stanova dokazati dokumentima na sudu.

“Ako sud donese drugačiju odluku, šta ću. Onda ili nismo mi u pravu ili je nepravda jača od nas. Čekam nalog od suda, a ako me izbace onda ću otići u podstanare”, rekao je pukovnik u penziji Kuljanin.

Podsetimo, stanar hotela Bristol Dragan Stojanović je 8. aprila dobio pismo od Vojnog pravobranilaštva u kojem se od njega traži da se iseli iz hotela u roku od osam dana, ili će biti pokrenut parnični postupak za njegovo iseljenje.

Do danas, međutim, Stojanović nije primio nikakvo obaveštenje niti tužbu.

Novinari Insajdera posetili su preostale stanare Bristola koji odbijaju da prihvate novi privremeni smeštaj koji im Ministarstvo nudi, ali i pojedince koji su prihvatili ponudu i napustili svoje hotelske sobe.

Među njima je i osamdesetogodišnji Radivoje Stojanović koji je potpisao rešenje o iseljenju iz Bristola, iako mu prethodno nije omogućeno da vidi prostor u kojem će ubuduće živeti. Kako navodi, na privremeno korišćenje mu je dodeljen poslovni prostor u kojem nije bilo kade niti kuhinje. Da bi, kako kaže, uopšte mogao da boravi tu, stan su adaptirale njegove ćerke.

Izvor: Insajder