Ministarstvo odbrane: VBA je odgovorila povereniku

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se VBA izjasnila po zahtevu Poverenika, a u vezi sa slučajem privremenog oduzimanja telefona zaposlenima u Vojsci, prenosi N1.  Dodaju da su neprijatno iznenađeni što je poverenik Rodoljub Šabić izašao u javnost i pre nego što je postupak, koji je on pokrenuo, okončan.

Aleksandar Vulin

Prethodno je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio da je upozorio Ministarstvo odbrane da je oduzimanje mobilnih telefona zaposlenima u Ministarstvu i Vojsci bez sudskog naloga i pregledanje njihovih sadržaja „nedozvoljena obrada podataka o ličnosti“, odnosno da se time krši Zakon o zaštiti podataka ličnosti.

Poverenik dodaje da je Ministarstvo odbrane dužno da u roku od 15 dana obavesti Poverenika o tome koje su mere preduzete da bi se otklonile „nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti“.

Kako tvrdi Vojni sindikat, ministar odbrane je nedavno naredio zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije da potpišu izjavu kojom daju pristanak da im, u slučaju nepoštovanja zabrane unošenja privatnih telefona u određene prostorije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, telefoni budu privremeno oduzeti i pregledan njihov sadržaj.

Sindikat je to prijavio Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti i zatražio mišljenje o tome da li je ova naredba zakonita.

Izvor: N1; Insajder