Ministarstvo pravde: Sudovi i tužilaštva smanjuju proces rada

Sudovi i tužilaštva ubuduće će smanjiti proces rada tako što će se obavljati poslovi koji su najhitniji i od najvišeg značaja za građane i državu, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministarstvo pravde

 „Uzimajući u obzir vanredno stanje u državi uvedeno zbog sprečavanja širenja korona virusa, na sastanku je ukazano da je potrebno u skladu sa preporukama Vlade Srbije, izmeniti način rada sudova i tužilaštava, posebno ako se ima u vidu da su zgrade sudova mesta sa velikim brojem ljudi što može dodato uticati na širenje zaraze“ , navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da Ministarstvo pravde u saradnji sa predstavnicima pravosudnih organa i kroz konsultacije sa advokaturom i pravosudnim profesijama u što kraćem periodu izradi preporuke za dalji rad sudova i tužilaštva u okolnostima vanrednog stanja, a koje će biti u skladu sa preporukama Vlade Srbije.

U Apelacionom sudu u Beogradu odložena sva suđenja do 27. marta

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je danas da će sva suđenja koja su zakazana u periodu od 16. do 27. marta 2020. godine, zbog proglašenog vanrednog stanja u Republici Srbiji, biti odložena.

“O datumu održavanja novih sednica, pretresa i rasprava pred ovim sudom stranke i ostali učesnici u postupku će biti obavešteni naknadno pismenim putem. Istovremeno obaveštamo da u navedenom periodu neće biti dozvoljen ulazak u zgradu u kojoj je smešten Apelacioni sud u Beogradu” , naveo je Apelacioni sud na svom sajtu.

Navedene preporuke biće dostavljene pravosudnim institucijama, koje će na osnovu njih izraditi konkretne planove rada nosilaca pravosudnih funkcija i njihovih zaposlenih.

Danas je, kako navode, održan sastanak predstavnika Ministarstva pravde i epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Bautut“ sa predstavnicima Vrhovnog kasacionog suda, četiri apelaciona suda u Srbiji, zatim predstavnicima Prekršajnog i Privrednog apelacionog suda, zajedno sa predstavnicima Republičkog javnog tužilaštva, četiri apelaciona javna tužilaštva u Srbiji, kao i predstavnicima Državnog pravobanilaštva i Upravnog suda.

Sastanku su prisustovali i predsednici komora javnih beležnika i javnih izvršitelja, direktor Pravosudne akademije, kao i predsednici Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda.

U Srbiji je dosad registrovano 55 zaraženih koronavirusom, a Vlada Srbije sinoć je donela odluku o uvođenju vanrednog stanjaSve najnovije podatke o koronavirusu možete pročitati na sledećem linku.

Izvor: Insajder