Ministarstvo pravde za Insajder: Izmene Ustava biće usklađene s preporukama Venecijanske komisije do kraja leta

Do kraja leta će biti završen Nacrt ustavnih izmena u oblasti pravosuđa, a u toku je usklađivanje sa sugestijama Venecijanske komisije, navodi se u odgovorima Ministarstva pravde na pitanja Insajdera. Na pitanje ko čini radnu grupu koja će izraditi konačan Nacrt, iz Ministarstva, međutim, nismo dobili jasan odgovor.

Ministarstvo pravde

„Do kraja leta Ministarstvo pravde će završiti rad na usaglašenom Nacrtu i proslediti ga Vladi Republike Srbije na usvajanje, koja ga upućuje Narodnoj skupštini na dalju proceduru“, poručeno je iz Ministarstva.

Na pitanje ko su članovi radne grupe koja radi na usaglašavanju Nacrta ustavnih izmena sa preporukama Venecijanske komisije nismo, međutim, dobili precizan odgovor.

„Usaglašavanje teksta Nacrta ustavnih izmena sa preporukama Venecijanske komisije radi Ministarstvo pravde, kao što je to činilo i prilikom inicijalne izrade zakona“, navodi Ministarstvo.

Zamerke Venecijanske komisije, struke i tela Saveta Evrope

Venecijanska komisija je krajem juna objavila mišljenje o ovom nacrtu i navela šest zamerki na predložena rešenja u ustavnim amandmanima uz sugestiju da

Spin, laži i istina

budu promenjena.

Uprkos ranijim tvrdnjama ministarke pravde Nele Kuburović da se najveći deo primedbi zapravo odnosi na nejasnoće u prevodu, u objavljenom mišljenju Venecijanske komisije se vidi da je srpskim vlastima preporučeno da pojedine amandmane, koje je ranije kritikovala i struka, povuče i izmeni.

Komisija preporučuje vlastima da izmene amandmane koji se odnose na izbor nesudijskih članova Visokog saveta sudstva (VSS), sastav Državnog veća tužilaca (DVT), način raspuštanja VSS, razrešenja sudija i tužilaca zbog nestručnosti, ujednačavanje sudske prakse, kao i na izbor tužilaca.

Nacrt koji je Ministarstvo pravde pripremilo iz dana u dan su kritikovala navodeći su da su amandmani neprihvatljivi jer omogućavaju veći pritisak na pravosuđe tražeći i njihovo povlačenje. To su, između ostalih, zatražili Apelacioni sud, Visoki savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud, Državno veće tužilaca i Nacionalni konvent za EU.

Nakon što je Venecijanska komisija uputila sugestije, više strukovnih i nevladinih udruženja pozvalo je Vladu i Ministarstvo pravde da, imajući u vidu zamerke Venecijanske komisije, formira novu radnu grupu i organizuje pravu stručnu javnu raspravu o izmenama ustava u oblasti pravosuđa.

Međutim, Kuburović je povodom tog zahteva izjavila da ne vidi razlog da se ispočeka pišu amandmani, niti da se o tome ponovo vodi javna rasprava.

U međuvremenu, Konsultativno veće evropskih tužilaca je na zahtev Udruženja tužilaca izradilo mišljenje u kojem je iznelo značajne primedbe na ustavne amandmane Ministarstva pravde. Ovo savetodavno telo navelo je, između ostalog, da predloženi amandmani ne pružaju dovoljnu garanciju zaštite od političkog uticaja i političke kontrole, kao i da je potrebno da budu ponovo napisani.

To je, inače, treće telo Saveta Evrope koje je izrazilo zabrinutost u odnosu na Nacrt amandmana o pravosuđu.

Izmene Ustava o pravosuđu obaveza su koju je Srbija preuzela otvaranjem Poglavlja 23 u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Sam postupak izmene najvišeg pravnog akta u državi kojim se garantuju prava i slobode građana, poštovanje demokratskih načela i principa, pripremali su se bez prave javne rasprave i bez adekvatne pažnje javnosti.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.