Ministarstvo rada za Insajder: Poginuli radnik na crkvi u Sremskim Karlovcima bez ugovora o radu

Muškarac (46) iz Leskovca, sa prebivalištem u Beogradu, poginuo je jutros u Sremskim Karlovcima dok je radio na popravci krova Crkve Sveti Nikola. Prema izjavi drugog radnika na ovom objektu, ni on ni poginuli D.A nisu imali zaključene ugovore o radu, rečeno je u Ministarstvu rada za Insajder.

Hitna pomoć, ilustracija. Foto: Srđan Ilić

„Stradali  je, prema tragovima, radio na krovu Svetosavskog doma, kraj nezaštićene ivice i nije  koristio zaštitni opasač, te je  pao sa visine od oko 20 metara i smrtno  stradao. Inspektor rada Odeljenja inspekcije rada Novi Sad  je odmah izašao  na lice mesta gde su bili  pripadnici Ministarsva unutrašnjih poslova i  jedno angažovano lice – svedok, koji nije video sam događaj i koji je izjavio da su on i stradali  angažovani od strane fizičkog  lica čije ime ne zna, te da nemaju  zaključene ugovore o radnom  angažovanju“, navodi se u odgovoru Ministarstva za Insajder.

Investitor na crkvi Sveti Nikola u Sremskim Karlovcima je Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve, međutim, još uvek nije utvrđeno ko je izvođač građevinskih radova.

„Sedište i  dokumentacija investitora –  Patrijaršije SPC se nalazi u  Beogradu, inspektor je putem  telefona zatražio informacije i dokumentaciju u vezi sa  izvođenjem građevinskih radova  na Svetosavskom domu, nakon čega  će u saradnji sa inspektorima  Ministarstva unutrašnjih poslova utvrditi ko je izvođač  građevinskih radova, te  nastaviti vršenje inspekcijskog  nadzora“, navodi se u odgovoru Inspekcije.

Zbog pogibija niko krivično ne odgovara

Insajder je pisao o tome da je od januara 2013. do kraja 2017. godine čak 187 osoba izgubilo život usled povreda na radu. Samo prošle godine stradalo je najmanje 53 radnika, a trećina njih radila je u građevinskom sektoru.

Međutim, zbog pogibija zaposlenih na radnim mestima uglavnom niko krivično ne odgovora. Prema zvaničnim podacima Inspektorata koji su dostavljeni Insajderu, od početka 2013. godine do početka 2018. inspektori rada podneli su krivične prijave protiv 119 odgovornih lica zbog osnovane sumnje da su učinili krivično delo izazivanja opasnosti po život i zdravlje zaposlenih. Međutim, samo osam postupaka je pravosnažno okončano.

Takođe, iako je krivičnim zakonikom propisana kazna od dve do 12  godina zatvora za odgovorno lice koje izazove smrt radnika, u istom periodu izrečene su samo dve kazne zatvora - i to u trajanju od po godinu dana.

“Za pogibije radnika odgovorne sve institucije”

Direktor Inspektorata rada Stevan Đurović je nedavno u intervjuu za Insajder naglasio da je trend pogibija radnika na gradilištu zabrinjavajuć, navodeći da značajan deo odgovornosti za takvu situaciju snosi veliki broj državnih institucija – od Ministarstva pravde, preko Ministarstva građevinarstva i Ministarstvo rada čiji je deo i Inspekcija rada, pa do institucija lokalnih samouprava koje izdaju građevinske dozvole.

Prema njegovim rečima, u pet odsto slučajeva smrtna povreda na radu je posledica greške radnika, dok je u 95 odsto slučajeva reč o kršenju zakona i procedura bezbednosti na radu.

Prema njegovim rečima, jedini način da se poslodavci nateraju da paze na svoje radnike jesto da konačno neko krivično odgovara za pogibiju zaposlenog.

Izvor: 021, Insajder