Ministarstvo saobraćaja predlaže rešenje za probleme CIP-a

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da nema direktnu nadležnost nad Saobraćajnim institutom CIP, ali je zbog značaja tog preduzeća za realizaciju nacionalnih infrastrukturnih projekata, dalo predloge kako bi se pronašlo optimalno rešenje za status CIP-a.

CIP

Portal Pištaljka juče je objavio je juče da će Sаobrаćаjni institut CIP biti prodat na licitaciji 18. decembra, kako bi se nаmirili dugovi matične firme - Železnicа Srbije, čiji su rаčuni blokirаni gotovo dve godine.

Kako je agenciji Beta danas rečeno u Ministarstvu, oni su od početka uključeni u dešavanja sa Železnicama i CIP-om, zbog čega je krajem prošle sedmice održan sastanak s izvršnim poveriocem i advokatom poverilaca, Železnicama Srbije, Saobraćajnim institutom CIP i državnim pravobranilaštvom, u cilju pronalaženja optimalnog rešenja za status CIP-a koje bi omogućilo normalno funkcionisanje kompanije.

U Ministarstvu su istakli da su prodaju Saobraćajnog instituta CIP pokrenuli prinudni izvršitelji, s obzirom na to da je ovo preduzeće 100 odsto u vlasništvu Železnica Srbije, koje vode veliki broj radnih sporova sa zaposlenima.

Zbog izgubljenih sporova, prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, pokrenut je postupak prodaje udela Železnica Srbije u CIP-u putem licitacije, na zahtev prinudnih izvršitelja.

Ministarstvo je navelo da su Železnice Srbije do sada po osnovu potraživanja za smenski rad isplatile oko dve milijarde dinara, a preduzeće po tom osnovu još duguje više stotina miliona dinara.

Predsednik Srbije Aleksаndаr Vučić rekao je kratko zа portal Pištаljka "dа će držаvа pronаći rešenje zа Sаobrаćаjni institut CIP".

Direktor okrivljuje bivše rukovodstvo

Direktor CIP-a Milutin Ignjаtović rekao je za portal da je tek pre desetаk dаnа sаznаo dа će ta firmа biti prodata i ocenio da je reč o "držаvnom kriminаlu" zа koji okrivljuje bivše rukovodstvo Železnicа. 

"Mi nemаmo nikаkve veze s dugovimа koje Železnice Srbije imаju. Ovo je držаvni kriminаl, аli ne sаdа, već u periodu od 2009. do 2014. Bivše rukovodstvo Železnicа je zlo i dopustilo je dа se donesu sudske presude zа neisplаćene zаrаde u korist rаdnikа koji su zаrаde primаli", rekаo je Ignjаtović.

On je istakao da je CIP jedinа firmа zа železničku infrаstrukturu nа Bаlkаnu i da nije nа prodаju.

"Nismo na buvljoj pijaci", poručio je Ignjаtović.

Cena može biti i pet miliona evra

Saobraćajni institut CIP, jedno od retkih državnih preduzeća koje uspešno posluje i čija je godišnja neto dobit u 2016. bila 103 miliona dinara (858.000 evra), stavljen je na licitaciju da bi se namirili dugovi Železnica Srbije, čiji su računi blokirani gotovo dve godine, javila je Pištaljka.

Javna prodaja zakazana je za 18. decembar, a čitav postupak dešava se upravo dok po projektu CIP-a počinje rekonstrukcija sadašnjeg koloseka i izgradnja novog na pruzi Beograd-Subotica, posao vredan oko dve milijarde dolara.

Početna cena na prvoj zakazanoj prodaji CIP-a je 910 miliona dinara(7,5 miliona evra), a ukoliko ova prodaja ne uspe – država bi mogla da izgubi CIP i za 650 miliona dinara (5,4 miliona evra), kako se navodi u zaključku izvršitelja Nemanje Protića koji sprovodi javnu prodaju.

Izvršenje je pokrenuto na inicijativu radnika Železnica kojima od 2009. do 2012. nisu isplaćene zarade, objasnio je Protić za Pištaljku.

“Potraživanja radnika su velika. U 170 predmeta koliko ja vodim, dug je oko 80 miliona dinara (oko 670.000 evra). Međutim, ima još radnika koji se naplaćuju preko drugih izvršitelja“, rekao je Protić.

On je dodao da po zakonu poverioci, što su u ovom slučaju radnici, imaju pravo da predlože načine naplate duga.

“U ovom slučaju advokat radnika je predložio da naplata prvo ide sa računa Železnica Srbije, a onda iz udela u Saobraćajnom institutu. Problem je nastao kada su računi Železnica Srbije blokirani“, kaže Protić.

Navodeći da je javna prodaja vid pritiska na državu da isplati radnicima novac, rekao je i da su u toku pregovori sa Vladom Srbije kako da se dug naplati.

Na pitanje zbog čega se dug Železnica Srbije ne naplaćuje iz imovine te firme, već prodajom druge uspešne firme, objasnio je da Železnice nemaju vrednu imovinu.

Izvor: Beta, Pišatljka