Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine: Kijev zabrinut zbog kontakata predstavnika Srbije na Krimu

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin razgovarao je s ukrajinskim ambasadorom u Beogradu Oleksanderom Aleksandrovičem, o bilateralnim odnosima Srbije i Ukrajine , navedeno je na sajtu Ministarstva. Aleksandrovič je nedavno pozvan iz Beograda na konsultacije u Kijev.

Oleksandar Aleksandrovič

Kako se navodi u saopštenju, akcenat je stavljen i na problem "srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu na strani ruskih terorističkih snaga", naročito o odnosu na obaveze koje je preuzela Srbija kao deo međunarodnog instrumenta protiv protiv terorizma.

Osim toga, navedeno je u saopštenju, Ukrajina je ozbiljno zabrinuta zbog nezakonitih kontakata predstavnika Srbije na Krimu.

“Nadamo se da će srpska strana u potpunosti biti posvećena principu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica”, navodi se u saopštenju.

Aleksandrovič je pozvan na konsultacije u Kijev nakon nedavne izjave da Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu.

"Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizovala Bosnu i Hercegovinu", rekao je početkom meseca Aleksandrovič u intervjuu za BIRN

Ta izjava ustalasala je srpsku javnost.

Aleksandrović je za Insajder nedavno rekao da informacija o tri stotine boraca iz Srbije na strani ruskih trupa u Ukrajini nije nova i da je ona postojala i u medijima u poslednje tri godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je reagovalo upozorenjem da će, ukoliko se ukrajinski ambasador ne "vrati" u okvire Bečke konvencije, preduzeti određene korake, "uobičajene u ovakvim slučajevima", što se tumači kao poslednje upozorenje pred proterivanje ambasadora neke zemlje.