Ministarstvo za Insajder: Naknade zarada za one koji imaju rešenje o samoizolaciji Vlada će regulisati posebnim aktom

Naknada zarade u slučaju samoizolacije i mere kućne izolacije biće regulisana posebnim aktom Vlade, navodi Ministarstvo za rad u odgovoru Insajderu. Kako dodaju, zaposleni je dužan da dostavi poslodavcu rešenje nadležnog organa o samoizolaciji.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Nedavno je CINS objavio da će zaposlenima u Kliničkom centru Niš koji su upućeni na obaveznu samoizolaciju plata biti umanjena jer će se voditi kao da su na bolovanju.

Zoran Radovanović, direktor KC Niš, potvrdio je za CINS da će plate medicinskog osoblja biti umanjene navodeći da je to propisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju i mišljenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Istog dana, savetnik za medije predsednice Vlade Mladen Bašić rekao je za Insajder da će Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo zdravlja ispitati ove navode.

O konkretnom slučaju u međuvremenu pitanja smo uputili i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U ovom Ministarstvu danas navode da će obračun naknada za zaposlene koji su u samoizolaciji biti rešen posebnim aktom Vlade.

“Iako je ova tema regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (Članovi 73, 94, 95), naknada zarade u slučaju samoizolacije zbog zdravstvenog nadzora nad zaraznom bolešću COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2  i mera ograničenja kretanja, odnosno mera kućne izolacije, biće regulisana posebnim aktom Vlade. Zaposleni je dužan da dostavi poslodavcu rešenje nadležnog organa o samoizolaciji”, navodi Ministarstvo u odgovoru Insajderu.

Izvor: Insajder