Ministarstvo za Insajder: U zatvorima strože mere zbog koronavirusa, šiju se i maske

U svim kazneno-popravnim zavodima i okružnim zatvorima u Srbiji još od 10 marta u cilju sprečavanje širenja moguće epidemije koronavirusa sprovodi se niz mera u skladu sa preporukama koje su izdali Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Infektivna klinika Kliničkog centra Srbije, navodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u odgovoru Insajderu. Istovremeno, tri zatvora - u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Nišu - počeli su u svojim krojačkim pogonima da šiju zaštitne maske za lice za sopstvene potrebe u celom sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu

“Sva novoprimljena lica u zavodima su izdvojena u manjim sobama, u periodu od dve sedmice tokom kojih će sve vreme biti pod pojačanim zdravstvenim nadzorom”, navode i dodaju da sva lica koja dolaze u pritvor ili stupaju na izdržavanje kazne prolaze lekarski pregled.

Ukoliko lice ima znake respiratorne infekcije/oboljenja disajnih organa biće odmah odvedeno u odvojenu sobu, a odmah će biti kontaktirana epidemiološka služba u mestima matične ustanove.

Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu, kao i KPZ u Sremskoj Mitrovici i Nišu počeli su u svojim krojačkim pogonima da šiju zaštitne maske za lice za sopstvene potrebe u celom sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

Kako se ističe u odgovoru Insajderu, reč je o maskama za jednokratnu upotrebu, kao i o onima koje mogu više puta da se koriste.

“Ova tri zavoda su već počela sa distribucijom i maske se od prošle sedmice koriste i u drugim kazneno-popravnim zavodima i okružnim zatvorima. Maske izrađuju osuđena lica koja su ranije prošla obuku za šivenje i krojenje u našim pogonima”, navodi se u odgovoru Insajderu.

“Od 14. februara sprovode se i pojačane mere higijene. Preporuke se odnose na što češće pranje ruku, pranje podova, dezinfekciju opreme, radnih površina, što češće provetravnje prostorija i produženi boravak lica na svežem vazduhu” , pišu u odgovoru Insajderu i dodaju da će osuđenima vreme od dva sata na svežem vazduhu sada biti produženo.

“Posete Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu su zabranjene od izbijanja epidemije sezonskog gripa, poštujući preporuku o zabrani koju je izdao Institut Batut od 14. februara 2020. godine i do daljeg ova preporuka ostaje na snazi” , ističu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

U ostalim zavodima, kako dodaju, sve posete narednih 14 dana biće ograničene na 15 minuta trajanja samo sa jednim posetiocem koji je u obavezi da nosi masku ukoliko u prostoriji za posete ne postoji staklena prepreka.

Do daljeg će, kako ističu, biti odložena i vanzavodska prava i pogodnosti poput slobodnog izlaska u grad, posete porodici i srodnicima za vikend i praznicima…

Sve najnovije podatke o koronavirusu možete pročitati na sledećem linku.

“Osuđena lica su obaveštena da će odmah nakon normalizacije stanja sva njihova suspendovana prava i pogodnosti biti nadoknađena” , dodaju u Upravi.

Kako ističu, u ovom trenutku prijem paketa nije zabranjen, ali su odložene sve grupne i druge posete zavodima, a onima kojima je u prethodnom periodu to odobreno, a još nisu realizovali posetu povlači se odobrenje i stavlja van snage.

“Svaki zavod redovno proverava telesnu temperaturu bezkontaktnim toplomerima svim zaposlenima koji dolaze u smenu, kao i svim drugim licima koja po bilo kom drugom osnovu dolaze u ustanovu. Licima kod kojih bude ustanovljena povišena telesna temperatura neće biti dozvoljen ulazak u ustanovu”, navode u Upravi i dodaju da će u svim slučajevima sumnje na infekciju kako zaposlenih tako i lica lišenih slobode biće odmah kontaktirana epidemiološka služba.

U Srbiji je dosad registrovano 55 zaraženih koronavirusom, a Vlada Srbije sinoć je donela odluku o uvođenju vanrednog stanjaSve najnovije podatke o koronavirusu možete pročitati na sledećem linku.

Izvor: Insajder