Ministarstvo za rad nezainteresovano da proveri navode o otkazima zbog štrajka

Fabrika Kajzen u Smederevu, iz koje je prema navodima udruženja Sloga nezakonito otpušteno desetak radnica koje su u petak stupile u štrajk, nije i neće za sada biti predmet kontrole Inpektorata za rad Ministarstva rada i socijalne politike. Razlog je, kako tvrde u Ministarstvu za Insajder, to što ne postoji prijava ni radnika, a ni prijava poslodavca. Ministarstvo je, međutim, ne tako davno proveravalo slične navode u drugim kompanijama upravo i na osnovu tvrdnji u javnosti.

Kako se navodi u odgovorima Insajderu, Inspektorat za rad ovog Ministarstva izlazi na teren na osnovu prijava radnika ili anonimnih dojava, kojih u ovom slučaju nije bilo.

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspektorat rada do sada nisu imali pritužbe radnika, ali ni poslodavca, kada je reč o fabrici Kajzen Smederevo. Ministarstvo veruje da bi se radnici obratili nadležnom organu, u ovom slučaju Ministarstvu i Inspektoratu, da je bilo nekih neregularnosti i kršenja Zakona o radu“ , navodi se u odgovoru Insajderu na pitanje da li je inspekcija proveravala navode koji su objavljeni prethodnih dana o ovoj fabrici iz Turske.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja još jednom podseća da, u sklopu projekta „Reci NE radu na crno“, postoji broj telefona 0800 300 307 na koji, anonimno, svako može da prijavi bilo koju vrstu nepoštovanja zakona i zloupotrebe od strane poslodavca.

Na dodatno pitanje Insajdera da li Ministarstvo, ukoliko ne postoje prijave zaposlenih ili poslodavaca, ima ovlašćenje da reaguje na navode iz medija, kratko poručuju:

„Inspektorat za rad izlazi na teren na osnovu prijava radnika ili anoniomnih dojava, kako smo Vam u prethodnom odgovoru naveli“ .

Nakon ovog odgovora Ministarstva, postavlja se pitanje šta se promenilo od vanrednih kontrola Inspektorata nakon pisanja medija u prethodnom periodu.

Tako je na primer, nakon pisanja medija o petnaestominutnom štrajku radnika u južnokorejskoj kompaniji Jura, doneta odluka da Inspektorat Ministarstva za rad sprovede vanrednu kontrolu ove fabrike.

Takođe, i na samom sajtu Ministarstva za rad, u odeljku o Inspektoratu za rad navodi se da se postupak inspekcijskog nadzora može pokrenuti i po službenoj dužnosti ali i po zahtevu stranke.

Međutim, uprkos mogućnosti da pokrene vanredni nadzor i utvrdi da li je bilo nezakonitih otkaza, Ministarstvo za rad odlučilo je da sačeka prijavu.

Podsetimo, juče je sindikat “Sloga” u zvaničnom saopštenju pozvao Vladu Srbije da hitno reaguje i uputi inspekciju u tursku fabriku “Kajzen” u Smederevu, gde je menadžent, kako navode, nezakonito uručio desetak otkaza radnicama koje su stupile u štrajk zahtevajući bolje uslove rada i nadoknade za prekovremeni rad.

U petak je oko tri stotine radnica turske fabrike Kajzen u Smederevu štrajkovalo je zahtevajući isplatu neisplaćenih naknada za prekovremeni rad.

Štrajk je okončan, a dan kasnije je poslodavac isplatio zaostale zarade i prekovremene sate, međutim, sedmoro zaposlenih je dobilo otkaz, odnosno raskinut im je ugovor o radu, prenosi Podunavlje.info.

Kako piše ovaj portal, radnicima je ponuđeno da potpišu sporazumni raskid, uz pretnju krivičnim prijavama zbog toga što su, kako im je navodno objašnjeno u rukovodstvu firme, postavljajući fotografije sa štrajka na Fejsbuk stranicama prekršili odredbe ugovora, jer su „objavili poverljive informacije“ i „službene tajne“.

Onima koji su odbili potpisivanje sporazumnog raskida ugovora rečeno je da razduže opremu i da napuste fabriku, uz najavu krivične prijave, piše ovaj portal.

Tema i u Skupštini

Slučaj ove bio je danas tema i poslaničkih pitanja u Skupštini Srbije. Poslanica grupe "Pokret za spas Srbije-Nova Srbija" Dijana Vukomanović pitala je ministra rada i socijalne zaštite Zorana Đorđevića da li će da pošalje inspekciju rada u smederevsku fabriku "Kejzen" da razgovara sa radnicima i šta će učiniti da se poštuje Zakon o štrajku, prema kojem radnici ne mogu da budu otpušteni sa posla, zbog učešća ili organizovanja štrajka.

Navela je da su u firmi "Kajzen" radnice stupile u štrajk zbog neisplaćene plate i neplaćenog prekovremenog rada za šest meseci, ali da je posle toga, uz isplatu usledilo i disciplinovanje radnica.

"Sedam radnika je do sada dobilo otkaz u formi sporazumnog raskida ugovora o radu, tri radnice su zastrašene pristale na sporazumni otkaz, međutim četvoro radnika ne pristaje", rekla je Vukomanović.

Ona je izrazila bojazan da se u smederevskom preduzeću radnici zastrašuju, disciplinuju i kažnjavaju zbog toga traže svoja radnička prava.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić upitao je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić šta će uraditi tim povodom.

"Čuli smo da rade po 12 sati dnevno i vikendom i prekovremeno i da imaju platu od 22.000 dinara. Kako neko sa tim parama može da preživi mesec ", rekao je Milojičić.

Slučaj Jura

Pre dve godine je u centru pažnje zbog optužbi da krši prava radnika u Srbiji bila južnokorejska Jura, jedna od kompanija s kojom je Srbija potpisala ugovor o subvencijama. Sindikati su tvrdili da se zaposleni u toj fabrici maltretiraju, da im se ograničava odlazak u toalet, da ih teraju da nose pelene, otpuštaju zbog bolovanja, čak i fizički kažnjavaju.

Nakon inspekcijskog nadzora konstatovano je da „niko od zaposlenih nije prijavio slučajeve zlostavljanja i maltretiranja koji su navedeni u pojedinim medijima, niti su inspektori došli do dokaza koji bi te navode potvrdili".

Ovo, međutim, nije promenilo sliku o Juri u javnosti jer je, kako se ispostavilo, ova kompanija donirala automobile Inspekciji rada.

Posle višegodišnjeg ćutanja na optužbe u medijima, rukovodstvo Jure je tada pristalo da odgovori na pitanja Insajdera uz dozvolu da posetimo njihovu fabriku u Leskovcu.