Mirović: SNS osvojila 58,41 odsto glasova na pokrajinskim izborima

Građani Vojvodine danas su birali svoje predstavnike u pokrajinskoj Skupštini, a prema podacima Srpske napredne stranke cenzus je prešlo sedam izbornih lista.

Igor Mirović

Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović saopštio je da je na osnovu 73 odsto obrađenih biračkih mesta SNS osvojila 58,41 odsto glasova, SPS 10,32, SVM 9,42, koalicija stranaka Vojvođanski front 4,85, dok je POKS dobio podršku 4,04 odsto izašlih birača. Cenzus su prešle i izborne liste Metle i SRS sa 3,98 i 3,11 odsto osvojenih glasova.

Kada je reč o raspodeli poslaničkih mandata, Mirović je rekao da bi prema ovakvim rezultatima SNS trebalo da ima 76 mandata.

“Građani Vojvodine su poslali veliku i snažnu poruku da žele onu budućnost koju smo zajednički gradili u protekle četiri godine”, rekao je Mirović.

Pokrajinska izborna komisija je obavezna da do četvrtka, 25. juna 2020. godine u 20 časova saopšti konačne rezultate na pokrajinskim izborima za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine, a zamenik predsednika Pokrajinske izborne komisije Rajko Marinković rekao je da će Komisija konačnu izlaznost, kao i preliminarne rezultate saopštiti tokom narednog dana.

Prema poslednjim podacima o izlaznosti od 18 časova na biralištima u Vojvodini glasalo je 43,45 odsto birača, što je pet odsto manje u odnosu na prošle izbore.

Nepravilnosti tokom izbornog dana

Posmatračke misije Cesida i Crte zabeležile su više nepravilnosti na izborima u Vojvodini od otvaranja biračkih mesta tokom izbornog dana.

CRTA je prijavila policiji dva slučaja „bugarskog voza“ u Zrenjaninu. Posmatrači CRTE ove nepravilnosti su zabeleželi kod biračkog mesta 15 i na glasačkom mestu 48 u tom vojvođanskom gradu.

Vojvođanski front je saopštio da su nepoznate osobe brojale novac i plaćale glasanje u Kisaču, ispred Osnovne škole Ljudevit Štur i biračkog mesta broj 97, izražavajući sumnju o kupovini glasova.

„Radno telo Republičke izborne komisije se oglasilo nenadležnim i sugerisalo je predsedniku biračkog odbora da zove policiju. Nakon toga su se kupci glasova udaljili”, navodi se u saopštenju Vojvođanskog fronta.

I Socijalistička partija Srbije (SPS) uložila je prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) zbog, kako su naveli, javne isplate novca za glas u kafani koja se nalazi u strogom centru mesta Kucura pored Vrbasa.

U Pančevu je, kako je objavila posmatračka misija Cesid na svom Tviter nalogu, došlo do sukoba među članovima biračkog odbora na jednom biračkom mestu.

Grublje nepravilnosti, prema rečima Emilije Orestijević iz Cesida, primećene su u vidu vođenja paralelnih evidencija u Kuli i porodično glasanje na jednom biračkom mestu kada je jedan član porodice odlučivao u ime ostalih članova za koga će da glasaju. 

Na pokrajinskim izborima biračko pravo imalo je 1.696.447 birača koji su imali priliku da glasaju za jednu od devet lista.

Izvor: Insajder