Mitilineos povlači tužbu protiv RTB Bor nakon isplate duga od 40 miliona evra

Grčka metalurško-energetska kompanija Mitilineos povućiće odštetni zahtev od 60 miliona dolara koji je podnela protiv Rudarsko-topioničaskog basena (RTB) Bor zbog neispunjenih ugovora iz 1990-ih godina, ali kada Srbija plati dug od 40 miliona dolara toj kompanji, piše Politika.

RTB Bor

"Sporazumom koji je Vlada Srbije pre nekoliko dana potpisala s predstavnicima 'Mitilineosa', predviđeno je da ta kompanija povuče tužbu koju je protiv RTB Bor pokrenula pred sudom u Atini", rekla je za Politiku Tijana Kojović članica tima iz kancelarije BDK advokati, koji je zastupao Mitilineosa pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Ženevi.

Predstavnici Vlade Srbije i te grčke kompanije nedavno su postigli dogovor da Srbija do kraja ove godine u četiri rate plati grčkoj firmi 40 miliona dolara odštete.

"Na ovaj način, dve strane konačno su rešile problem star 15 godina i stvorile preduslove da se investicije Mitilineosa ponovo vrate na tržište Srbije", navela je grčka kompanija.

Taj dug Srbija treba da izmiri na osnovu presude Međunarodnog arbitražnog suda u Ženevi, zbog ugovora koji je kompanija RTB "Bor" potpisala 1990-ih godina, a nije ga ispunila.

Inače, u toku su pregovori za kupovinu RTB Bora. Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski izjavio je nedavno da kompanija mora da promeni vlasničku strukturu i da će ove godine objaviti međunarodni poziv za prikupljanje ponuda za RTB Bor.

Insajder se poslovanjem RTB-a Bor bavio u serijalu Rudnik dugova još 2013. Uprkos brojim dokazima o tome da se novi investicioni ciklus u Boru, započet 2009, pretvorio u nekontrolisano trošenje sredstava, do danas za to niko nije odgovarao.

Rudarsko-topioničarski basen Bor jedini je proizvođač bakra, zlata i srebra u Srbiji. Gigant koji je 80-ih godina donosio milione SFRJ, koji je u svom proizvodnom lancu imao desetine povezanih fabrika i zapošljavao više od 20.000 ljudi, danas je jedan od najvećih dužnika u zemlji.

Izvor: Politika, Insajder