Mitropolit kijevski Onufije i crnogorsko-primorski Amfilohije predvodili litiju u Podgorici

Večerašnju litiju na ulicama Podgorice u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti predvodili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit kijevski Onufrije.

Građani na litijama u Crnoj Gori / Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolit kijevski Onufrije je nakon litije rekao da je mislio da je narod u Crnoj Gori „hrabar i silan“, ali da je kada je došao i video veliki broj ljudi shvatio da je „lepši i blagorodniji nego što je zamišljao“.

Ambasada Ukrajine u Podgorici saopštila je ranije danas da mitropolit ruske pravoslavne crkve u Kijevu vladika Onufrije ne predstavlja autokefalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i da je „neprikladno da predstavnik Ruske pravoslavne crkve komentariše unutrašnja pitanja Crne Gore u ime Ukrajinaca čime ugrožava postojeće prijateljske odnose između ukrajinskog i crnogorskog naroda“.

Litije, u kojima je učestvovalo hiljade vernika i građana, i večeras su održane u više crnogorskih gradova.

Litija u Beranama je krenula iz centra grada, od hrama Svetog Simeona Mirotočivog i kretala se ustaljenom trasom do manastira. Nakon održanog molebana u manastiru Đurđevi stupovi okupljenim vernicima se obratio sveštenik Ilarion. U Mojkovcu je litiju predvodio vladika Joanikije koji je zatražio da se iz Zakona o slobodi veroispovijesti izbrišu sve odredbe koji diskriminišu SPC i njene episkopije u Crnoj Gori.

Litije se održavaju već dva meseca dva puta nedeljno – četvrtkom i nedeljom. Međutim, za subotu u 9 sati ujutru je zakazana litija u Podgorici koju će takođe predvoditi Onufije, a Mitropolija je saopštila da je organizovan prevoz za vernike iz nekoliko gradova.

Zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojila crnogorska skupština, zategao je odnose između Srbije i Crne Gore i to zbog člana koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Nakon nedelja protesta, nedavno su o Zakonu razgovarali premijer Crne Gore Duško Marković i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Srpska pravoslavna crkva ostala je pri stavu da se Zakon o slobodi veroispovesti mora izmeniti, dok Vlada smatra da se može primeniti uz dodatne garancije. Saopšteno je da će se razgovori nastaviti na eskpertskom nivou“.

Izvor: Beta, Insajder