Mladićeva odbrana traži oslobađanje, Tužilaštvo traži osudu za genocid u još pet opština

Odbrana Ratka Mladića podnela je danas sudu u Hagu najavu žalbe na prvostepenu presudu kojom je Mladić novembra prošle godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u BiH. Tužilaštvo je u najavi žalbe najavilo da će tražiti da Mladić bude osuđen i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još pet opština u BiH.

Ratko Mladić na izricanju presude

U najavi žalbe, Mladićeva odbrana zahteva da se ta presuda poništi zbog "niza pravnih i činjeničnih nepravilnosti i grešaka", i da bivši komandant Vojske Republike Srpske bude oslobođen.

Alternativno, branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić traže da Mladiću bude ponovo suđeno.

Prema danas podnetoj najavi, žalba odbrane ima devet osnova.

Kako tvrde Mladićevi branioci, Haški tribunal je pogrešio kada je u presudi utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat čiji je on bio pripadnik.

Cilj tog poduhvata bilo je, prema presudi, trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva s velikih delova teritorije BiH, koju su lideri bosanskih Srba proglasili srpskim.

Mladić je presudom proglašen krivim za progon Muslimana i Hrvata iz opština širom BiH.

Odbrana pobija i nalaz iz presude da su postojala zločinačka udruženja u Sarajevu i Srebrenici.

Kako je presuđeno, Mladić je kriv za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnom artiljerijom i snajperisanjem.

Mladić je osuđen i za genocid u Srebrenici, kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo ubijanje vojno sposobnih muslimanskih muškaraca i proterivanje žena i dece.

Odbrana ulaže žalbu i na deo presude kojim je utvrđeno da je Mladić bio protagonista zločinačkog udruženja uzimanja za taoce pripadnika Unprofora, u proleće 1995.

Odbrana se žali i na kaznu koju je raspravno veće izreklo Mladiću, uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti.

Tužilaštvo traži osudu za genocid u još pet opština

Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu zatražilo je, u najavi žalbe na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, da Mladić bude osuđen i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još pet opština u BiH.

U podnetoj najavi žalbe na taj deo presude, tužioci traže da apelaciono veće Mladića proglasi krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Haški tribunal je prvostepenom presudom, većinom glasova, utvrdio da su pripadnici srpskih snaga imali "genocidnu nameru" da Muslimane i Hrvate u tim opštinama unište kao etničku grupu.

Iako je "veliki broj Muslimana i Hrvata ubijen, ili su im nanete teške povrede", veće je, međutim, zaključilo da oni nisu činili "značajan deo" tih etničkih grupa u opštinama, te da nije ispunjen taj uslov za krivično delo genocida.

Presudom je, takođe, utvrđeno da Mladić i drugi učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu nisu delili genocidnu nameru da unište Muslimane i Hrvate u pet opština. Mladić je, stoga, bio oslobođen krivice.

Tužilaštvo u žalbi navodi da je taj nalaz iz prvostepene presude pogrešan i traži da apelaciono veće utvrdi da su na meti Mladićevih snaga bio "značajan deo" muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Takođe, tužioci žalbom traže da bude ispravljen zaključak iz prvostepene presude, za koji tvrde da je pogrešan, da Mladić nije imao genocidnu nameru u pet opština.

 Haški tribunal je 22. novembra prošle godine Mladića osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Prvostepenom presudom Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Izvor: Beta