Mogerini: Dok ne budu ukinute takse, nema uslova za nastavak dijaloga

Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku ocenila je danas da dok se ne ukinu takse nema uslova za uspešan nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Federika Mogerini Foto: Srđan Ilić

Mogerini je u Briselu nakon sastanka ministara Evropske unije navela da je sprema da organizuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou "odmah sledeće jutro" pošto se steknu uslovi za to, a kao osnovni uslov navela je povlačenje tarifa Prištine na robu iz Srbije.

”Dok se to ne desi, ne vidim da postoje uslovi za uspešnu rundu dijaloga”, poručila je Mogerini, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mogerini je navela da čeka ”prave uslove” za nastavak dijaloga i ocenila da trenutno ne vidi ”korake u tom prvacu”.

”Čim bude uslova spremna sam, ne samo da sazovem novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou za prvo sledeće jutro, već i da nas 'zaključam' na koliko god je to potrebno, na jednu nedelju, mesec dana ili tri meseca”, izjavila je Mogerini.

Ona očekuje da Beograd i Priština mogu da iskoriste pozitivnu atmosferu, ako do nje dođu, kako bi postigli sveobuhvatni sporazum o punoj normalizaciji odnosa.

Dijalog Beograda i Prištine je prekinut je nakon što je Vlada Kosova uvela takse na robu iz Srbije i BiH 6. novembra, da bi ih 21. novembra povećala na 100 odsto. Takva odluka je doneta nakon odluke Interpola da odbije zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju.

Zbog uvođenja taksi suspendovan je dijalog Beograda i Prištine u Briselu, a srpski zvaničnici poručili su da on neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanije koji se proizvode i uvoze iz Srbije.

Promeni stavova Prištine nisu doprineli ni pritisci Brisela i Vašingtona.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Insajder