Mogerini: Realne šanse za sporazum Beograda i Prištine narednih meseci

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine najavljena je za 7. septembar. U poslednje vreme sve češće se govori o konačnom rešenju ovog višedecenijskog problema, a optimizam pred najavljene pregovore danas je iznela i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Ona je u obraćanju ambasadorima EU u Briselu danas izjavila da veruje da postoji realna šansa za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije narednih meseci.

Federika Mogerini Foto: Srđan Ilić

"Verujem da postoji realna šansa da predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači mogu postići sporazum o svim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine, sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa dve strane, sporazum koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može doprineti stabilizaciji čitavog regiona", rekla je Mogerini u obraćanju ambasadorima EU u Briselu.

Mogerini je rekla da EU mora da "nastavi rad na Balkanu i sa Balkanom sa odlučnošću, istrajnošću i tvrdoglavošću" dodajući da je "prošla godina bila neverovatno intenzivna" da će "naredni meseci biti još više odlučujući".

Vanredna sednica Skupštine i "Ekipa jedinstva Kosova"

Kosovska opozicija je sutra zakazala vanrednu sednicu parlamenta na kojoj se očekuje usvajanje rezolucije koja zabranjuje predsedniku Tačiju da razgovara s predstavnicima Beograda o teritoriji. Istovremeno, o ovoj temi traje i sukob predsednika Tačija i premijera Ramuša Haradinaja koji se protiv promeni granica upozoravajući da bi to moglo da dovede do novih sukoba.

Istovremeno, kosovska vlada je, kako je preneo Kossev, danas izabrala svoj tim za dijalog sa Beogradom. "Ekipu jedibstva Kosova" predvodiće potpredsednik vlade Fatmir Ljimaj. Potpredsednik tima biće Enver Hodžaj, a u timu će biti i Bedžet Pacoli, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Dardan Gaši, Avni Arifi, dosadašnji predsedavajući tima za tehnički dijalog i Mahir Jagčilar, predstavnik turske zajednice u vladi. Vlada će odluku o novom sastavu tima proslediti Skupštini na razmatranje i potvrđivanje.

"Dopustite da se poigram sa datumima jer se iduće godine, 2019. navršava 20 godina od rata na Kosovu: verujem da je vreme da se konačno okonča taj sukob. Dakle, verujem da moramo učiniti sve što možemo zajedno sa partnerima u Evropi, regionu i na međunarodnoj sceni, počev od Saveta bezbednosti UN, da podržimo pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice", rekla je Mogerini.

Razgraničenje, odnosno korekcije granica koji se u poslednje vreme pominju kao način razrešenja kosovskog problema podelili su i diplomate, ali i javnosti Srbije i Kosova. Evropska komisija  je iznela stav da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa, a većina evropskih diplomata smatra da bi promena granica na Balkanu mogla da predstavlja ogroman presedan. Promeni granica usprotivila se i nemačka kancelarka Angela Merkel. Ovaj stav je donekle ublažila nakon telefonskog razgovora s predsednikom SAD Donaldom Trampom.  Prethodno je savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio da SAD ne isključuju mogućnost korekcije granica.

Izvor: Insajder, Beta

Pripreme za Vučićevu posetu Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je posetu Kosovu za naredni vikend. Kako je najavio direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić poseta Vučića Kosovu biće "najobimnija" po broju lokacija koje će posetiti i "najsveobuhvatnija" po broju ljudi s kojima će razgovarati. Sam Vučić je izjavio da je „jasno da smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma o Kosovu i da će ga teško biti“. „Veoma je važno šta sam govorio i šta ću govoriti, jer će to ući u istoriju. Znaće se šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali kao i bezbroj puta do sada. Važno je da to ostane zabeleženo za istoriju. Svakako, naša zemlja neće se vratiti u devedesete, a ni u dvehiljadite“, rekao je Vučić juče.